2020.10.01., csütörtök , Malvin

Élelmiszergazdaság

2018. március 26. hétfő • 11:30

Felvásárlás vagy magántárolás - Így vonhatóak ki a hústermékek a piacról

Az Európai Unió (EU) a hústermékek piacról történő kivonását – szükség esetén – piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja, amely állami intervenció vagy magántárolási támogatás intézkedés keretében történhet.

Az állami intervenció intézkedés keretében, a Magyar Államkincstár (Kincstár) vásárolja fel a jogosult termékeket és kitárolásukig tárolja azokat. A felvásárlás szabályait az Európai Bizottság 2016/1240/EU végrehajtási rendelete foglalja magában. Hústermékek esetében a felvásárlás a 0201 10 00 és a 0201 20 20 – 0201 20 50 KN-kód alá tartozó, marhahús- és borjúhús-ágazati friss vagy hűtött húst érinthet. A minőségi követelményeket a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, valamint a 2016/1240//EU végrehajtási bizottsági rendelet, illetve ezen rendeletek módosításai tartalmazzák. Az intervenciós raktárakban tárolt termékek értékesítését a Kincstár csak az EB végrehajtási rendeletének közzétételét követően kezdheti meg.

fotó: Pixabay

A magántárolási támogatás bevezetésének célja a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása. Az intézkedést minden esetben az EB végrehajtási rendelete nyitja meg, melyben szabályozásra kerül a betárolási időszak kezdete, a betárolható termékek kategóriái, a raktározási időszak hossza, a minimálisan betárolható mennyiség, valamint a felvásárlás módja (rögzített áras vagy pályázati eljárás).

Továbbá ugyanebben a rendeletben határozzák meg a támogatás igénybevételéhez szükséges biztosíték összegét, melyet letétbe kell helyezni. A raktározásra szánt termékeknek épnek, kereskedelmi minőségűnek, hosszú távú tárolásra alkalmasnak kell lenniük; a követelményeket az EB felhatalmazáson alapuló 2016/1238 rendelete szabályozza. Magántárolási támogatásra az alábbi hústermékek lehetnek jogosultak: a sertéshús, a legalább nyolchónapos szarvasmarhafélék friss vagy hűtött húsa, a juh- és kecskehús.

A vállalt raktározási időszak leteltét követően megkezdhető a termékek raktárból történő kitárolása. Ezt követően a Kincstárhoz benyújtott kifizetési kérelem alapján döntenek a támogatás jóváhagyásáról, amennyiben a kérelmező a vonatkozó összes jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tett.

Bővebb információ a Kincstár honlapján olvasható.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.