2020.07.13., hétfő , Jen?

Élelmiszergazdaság

2017. október 03. kedd • 08:26

Minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni - Fertőzött is lehet az olcsó brazil baromfihús

Már több, Brazíliából érkező, szalmonellával fertőzött, baromfihúst szállító hajót is visszafordított az Európai Unió. A Baromfi Terméktanács ezért a tengerentúli baromfi import csökkentésért, a behozatali szabályok szigorításáért lobbizik.

Jelentősen eltér a hazánkban, illetve Európában és a Brazíliában alkalmazott vágási és feldolgozási technika – mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy a humánegészségügyi és a jogi szabályok is különböznek.

„Európában például nyers állapotban sem tartalmaznak szalmonellát a friss húsok. A brazil vagy az amerikai feldolgozás során peroxidos lemosási technológiát alkalmaznak, ezzel pusztítják el a kórokozókat.”

Csorbai Attila megjegyezte, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.

Másik példaként a hűtésbeli eltérést említette, amely szintén aggályos fogyasztóvédelmi szempontból.

„Az Európai Unió országaiban úgynevezett szeles hűtés használnak, amely azt jelenti, hogy hideg levegőt áramoltatnak a vágott baromfitestek körül és egy hosszú pályán hűtik ezeket le a kívánatos 0-4 fok közötti hőmérsékletre. Brazíliában és az Egyesült Államokban vizes hűtést használnak, ennek köszönhetően a test magasabb víztartalommal is rendelkezik, mint a szeles módszerrel hűtött.”

fotó:123rf

Miért olcsóbb a brazil csirkemáj?

A világ másik részén a belsőségeket nem nagyon fogyasztják, ezért „melléktermékként” érkeznek Magyarországra – mondta, hozzátéve, hogy ott már a baromfi feldolgozásának a költségszintje is alacsonyabb. Ennek oka az uniós szabályozások drágító hatása, ráadásul ott engedélyezettek a GMO-s növények termesztése és takarmányként való használata – tette hozzá Csorbai Attila.

„Magyarországon ezek nem engedélyezettek. Ezért ezeknek a madaraknak a takarmányozása is olcsóbb ott.”

Az európai baromfihús termelők abban reménykednek, hogy a dél-amerikai országokkal induló tárgyalások során elérik, hogy az Európai Unió nem növeli tovább a baromfihús mennyiségét – jelezte a Baromfi Terméktanács elnöke.

A Magyar Nemzetnek tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudnak, de fontos, hogy minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni.

„Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot."

A Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget.

Ugyanakkor

az olcsó brazil májnak sajnos árletörő hatása van,

így ugyanannyit kell kérniük a kifogástalan magyar fagyasztott termékért. Hiába tudják, hogy nyomon követhető, ellenőrzött, biztonságos, ez a fogyasztókat nem érdekli.

Fagyasztva, félkilogrammos kiszerelésben kapható Magyarországon is a Brazíliából származó csirkemáj, aminek már az ára is fölöttébb gyanús. A Tescóban 199, az Auchanban 175 forintba kerül a Perdix márkájú termék. A friss máj kilója egyébként jelenleg 6-700 forint körül mozog a henteseknél, a magyarok pedig jellemzően inkább még ezt részesítik előnyben, nem a mélyhűtőben található élelmiszert.

A dél-amerikai országokkal a kereskedelmi tárgyalások során az unió csökkenteni szeretné az Európába behozható baromfihús mennyiségét. Evégett védővámokat próbálnak bevezetni, illetve szeretnék lejjebb vinni a hús kvótamennyiségét.

agrotrend.hu / inforadio.hu, mno.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.