2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2015. október 18. vasárnap • 11:18

Földrajzi árujelzőkről tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közös szervezésében október 20-22-én Budapesten tartják a kétévente sorra kerülő, földrajzi árujelzőkről szóló nemzetközi konferenciát.

A földrajzi árujelzők a kereskedelmi forgalomban kapható termékek földrajzi eredetének azonosítására szolgálnak, iparjogvédelmi oltalom alá azonban csak meghatározott feltételek teljesítése esetén, hatósági eljárás eredményeképpen kerülhetnek.

A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. Ennek legjellemzőbb példája, ha az adott termék nem a megjelölt földrajzi területről származik, de ide tartozik az az eset is, ha nem felel meg a termékleírásban foglalt egyéb követelményeknek.

Ilyen megkülönböztető értékkel rendelkező, nemzetközileg elismert árujelző például a herendi porcelán, halasi csipke, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika, gyulai és csabai kolbász, a szatmári szilvapálinka, a kecskeméti barackpálinka, vagy a magyarországi borvidékek megjelölései.

A szimpóziumon nemzetközi szakértők, egyetemek képviselői, a földrajzi árujelzők jogosultjai, az eredetvédett termékek előállítói, valamint kormányzati és nem-kormányzati szervezetek képviselői vesznek részt. Az esemény alkalmából Magyarországra érkezik Francis Gurry, a világszervezet főigazgatója, akit hivatalában fogad Áder János köztársasági elnök. Ugyancsak részt vesz az eseményen Antónió Campinos, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának elnöke és Liu Junchen kínai ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes.

agrotrend.hu / mti

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.