Élelmiszergazdaság

Piac

Formába hozzák a burgonyákat

Szigorodtak az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályai. Egy új rendelet szerint csak jó minőségű, ép szemeket árulhatnak ezután a boltok, és változnak a jelölésre vonatkozó előírások is. A szabályok értelmében négy hónap türelmi időt kapnak a kereskedők.

Rendet tesz a hazai étkezési burgonya piacán a Földművelésügyi Minisztérium rendelete. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás a forgalomba kerülő termény minőségét és a jelölésre vonatkozó szabályokat is szigorúan lefekteti. A szabályozás szerint ezentúl csak olyan burgonya kerülhet forgalomba, amely a fajtára jellemző megjelenésű, ép, nincs eltávolított része és nem sérült. A csomagolt és az úgynevezett lédig burgonya egyaránt csak egészséges, tiszta, kemény állapotban adható el.

Fotó: 123RF

Külső megjelenésében hibásnak számít, s így ezentúl nem értékesíthető az a termék, amelyen a hőhatás miatt barna foltok jelentek meg, repedések, vágások, vagy harapás látható. Olyan burgonya sem kerülhet a fogyasztók kosarába, amelynek a héja alatt szürke, kék vagy fekete foltok vannak.

A forgalomba kerülő burgonya nem lehet kisebb 3,5×3,5 centiméternél, újburgonya esetén 2,8 centinél. A csomagolási egység, illetve a nem előrecsomagolt, ömlesztett áru kizárólag azonos eredetű, fajtájú, minőségű és színű burgonyagumót tartalmazhat.

Az előírások szigorítására azért volt szükség, mert korábban többször is megtörtént, hogy a kereskedelemben olyan termékek jelentek meg, amelyek megtévesztették a fogyasztót. Az előrecsomagolt krumpli esetében például az egykilós kiszerelésben a látható szemek egészségesek voltak, a csomag azonban több olyan darabot is tartalmazott, amely fogyasztásra alkalmatlan volt. Így egy kiló helyett csak jóval kevesebbet lehetett felhasználni, a „turpisság” pedig csak otthon derült ki. A háziasszonyok dolga tehát könnyebb lesz, hiszen ha egy kiló krumplit vásárolnak, biztosak lehetnek abban, hogy annak minden szeme egészséges.

A jelölésre vonatkozó előírások pedig a választást könnyíthetik meg. A rendelet szerint a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét és címét, valamint a csomagolás időpontját. Emellett a jellemző elkészítési módot is meg kell adni.

A kereskedők és a forgalmazók négy hónapos türelmi időt kapnak, ezalatt kell kifuttatni a korábbi szabályok alapján csomagolt termékeket.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés