2020.04.08., szerda , Dénes

Élelmiszergazdaság

2018. május 23. szerda • 14:40

Gépekre költöttek a legtöbbet az élelmiszer-ipari vállalkozások

Főleg gépekre, berendezésekre költöttek tavaly az élelmiszeripari cégek – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) hazai élelmiszeripari vállalkozások tavalyi beruházásait és pénzügyi helyzetét összefoglaló elemzéséből.

„A beruházások és a főbb pénzügyi mutatók várható alakulása az élelmiszeriparban 2017. év” című AKI-kiadvány összesen 574 élelmiszeripari vállalkozás jelentése (a 19 fő feletti és alatti méretkategóriát is ideértve) alapján készült.

Az élelmiszeripari beruházások értéke vállalkozások körében 65 százalékkal magasabb volt 2017-ben, mint 2016-ban.

A legnagyobb értékű beruházások az édességgyártás, a keményítőgyártás, a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, az ásványvízgyártás és a máshova nem sorolt élelmiszergyártás szakágazatokban történtek - Kép: Pixabay

A beruházások összetétele a következőképpen alakult: az élelmiszeripari beruházásokra fordított teljes összeg 61 százalékát gépekre és berendezésekre, 30 százalékát épületekre és építményekre, 6 százalékát járművekre fordították 2017-ben. Ezek az arányok 2016-ban 61:28:6 voltak. A legnagyobb értékű beruházások az édességgyártás, a keményítőgyártás, a baromfihús-feldolgozás, az üdítőital-, az ásványvízgyártás és a máshova nem sorolt élelmiszergyártás szakágazatokban történtek, amelyek együtt az összes élelmiszeripari beruházás 44 százalékát tették ki. A beruházás értéke alapján a 11 legnagyobb a teljes élelmiszeripari beruházás 19 százalékát fedte le közel 34 milliárd forint értékben.

A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő élelmiszeripari vállalkozások a 2017-re – 2016-hoz képest – 4 százalékkal magasabb nettó árbevétel elérését jelezték. Az aktivált saját teljesítmények értéke 2 százalékkal alacsonyabb, míg az egyéb bevételek 9 százalékkal magasabbak a 2016. évihez képest. A jelentést tett vállalkozások márciusi előrejelzései alapján a nettó árbevétel 91, az egyéb bevétel 81 százaléka 2017-ben élelmiszeripari tevékenységből származott, míg ugyanez a részesedés 2016-ban a nettó árbevétel esetén változatlan, egyéb bevétel esetén 79 százalék volt. A ráfordításokon belül az anyagjellegű ráfordítások becsült összege 3, míg a személyi jellegű ráfordítások 6 százalékkal magasabbak, mint a 2016. évben. A vizsgált körben az üzemi tevékenység eredménye várhatóan 7 százalékkal nő 2017-ben a megelőző évhez képest.

Az élelmiszeripari vállalkozások eszközállománya a várakozások szerint a 19 fő felett foglalkoztatott vállalkozások körében 151 milliárd forinttal nőtt 2017-ben, a növekedés elsősorban a befektetett tárgyi eszközök emelkedésével (+9 százalék) magyarázható. Ezen vállalkozások jegyzett tőkéje 2017-ben 3 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest, a saját tőke viszont közel 9 százalékkal magasabb. Az előzetes adatok szerint a 19 feletti létszámmal működő cégek 2 százalékkal kevesebb céltartalékot képeztek 2017-ben, mint egy évvel korábban. A kötelezettségeik összességében 6 százalékkal nőttek. A 19 fő feletti foglalkoztatottal működő vállalkozások 2017. december 31-ére jelentett létszáma 60 464 fő volt.

agrotrend.hu / NAK

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.