2021.12.05., vasárnap , Vilma

Élelmiszergazdaság

2017. július 12. szerda • 14:07

Gyakorlati tanácsok a savanyított tejipari termékek előállításához

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának szervezésében a „Tanuljunk együtt” Tejipari gyakorlati napok program második rendezvényére július 6-án került sor. A Tájékoztatási szolgáltatás keretében meghirdetett program sorozat célja, hogy az érdeklődő élelmiszer-feldolgozóknak a tevékenységük tökéletesítéséhez szükséges információkat adjon át.

fotó: nak.hu

A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében Mosonmagyaróváron tartotta a második „Tanuljunk együtt!” tejipari gyakorlati napok programját. A résztvevők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: gomolyasajt-készítés (június 14. szerda); savanyított tejtermékek – joghurt, kefir – készítése (július 6. csütörtök); túrókészítés (július 20. csütörtök).

A programsorozat ez alkalommal is sikeresen zajlott csakúgy, mint a gomolyagyártással kapcsolatos nyitó rendezvény. Az MTKI mosonmagyaróvári központjában, a jelentkezők 9 órától 16.30-ig egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a savanyított tejtermékgyártás és ezen belül a joghurt, kefir, valamint a tejföl készítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások során a tej higiénés nyeréséről és a savanyított tejtermékek feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről kaptak tájékoztatást a résztvevők.

Az elméleti tájékoztatást követően a programnak megfelelően a kísérleti intézet üzemében a gyakorlatban is bemutatták a joghurt, kefir, valamint a tejfölgyártást, amely kitért a kézi technológia és az üzemi ipari technológia bemutatására is. A napot a termékek érzékszeri bírálatát és a tapasztalatok közös értékelése zárta. Ezzel a térítésmentes lehetőséggel, melyet a Tájékoztatási szolgáltatás keretében biztosított a kamara, szeretné segíteni az agrárium azon szereplőit, amely az élelmiszer-feldolgozói tevékenység tökélesítését szolgálja, mind azok számára, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk feldolgozásába, mind pedig a már tevékenységüket régóta folytatóknak.

A tejipari gyakorlati napok célja, hogy az interaktív tudástárral lehetőséget teremtsen az érdeklődő élelmiszer-feldolgozóknak, hogy közvetlenül a szakemberektől kérdezzenek és kérdéseikre érdemi választ kapjanak, ezáltal is hozzájárulva az együttműködési készségük, a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.