Hírek

Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni

Korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat. Dániában már módosítottak a határértéken, azóta csökkent a szívbetegek aránya.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a transzzsírsavakat korlátozni fogják. A rendelettervezetben foglaltak szerint az iparilag előállított transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban. Amennyiben a rendelettervezetet jóváhagyják, az élelmiszeripari vállalkozásoknak 2021. április 1-ig lesz idejük megfelelni az előírtaknak – adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).


A transzzsírok mennyisége nem haladhatja majd meg a 2 grammot 100 g zsiradékban – fotó: Dietless

Az EFSA 2018. júniusában közzétett tanulmánya is alátámasztja a korlátozás szükségességét.

A Bizottság döntését az is segítette, hogy több tagország, valamint egyéb szervezetek és gyártók is támogatták ezt a lépést.

Dániában már korábban bevezették a határérték csökkentését és azóta a szívbetegek aránya csökkent.

A transzzsírsavak természetesen kis mennyiségben előfordulnak bizonyos élelmiszerekben, például húsokban és sajtban, de közegészségügyi kockázat csak az olyan ipari vagy mesterséges transzzsírokból származik, amelyeket növényi olajok részleges hidrogénezésével állítanak elő.

A rendelettervezet hatálya csak ezen termékekre terjedne ki.

A Bizottság lehetőséget ad az érintett szereplőknek, hogy elmondják véleményüket a szabályozással kapcsolatban.

A visszajelzéseket 2018. november 1-ig van lehetőségük megküldeni.

Az észrevételeket a ezen oldalon keresztül lehet eljuttatni.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés