2019.10.22., kedd , Előd

Élelmiszergazdaság

2018. november 16. péntek • 13:19

Ha nincsenek méhek, akkor nincs európai növénytermesztés

Az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarország harmadik a méhsűrűséget tekintve.

Tatán, a Kőkúti Általános Iskolában kezdődött a "Mézes reggeli", a gyermekek mézfogyasztását ösztönző európai kezdeményezés magyar része, melyben 911 oktatási intézményben 153 ezer gyermekkel kóstoltatták meg reggelire a mézet.


Nagy István: a méhek nélkül az európai növénytermesztés nem létezhetne - fotó: Bodnár Boglárka (MTI)

- A mézfogyasztás jó hatással van a gyermekek egészégére, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a méhészet veszélybe kerülését az egész mezőgazdaság megérezheti - mondta az agrárminiszter az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME), az Agrármarketing Centrummal (AMC)és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervezett program megnyitóján.

Magyarországon a méhészet mintegy 20 ezer család megélhetéséhez járul hozzá, akik kiváló minőségű mézeket készítenek.

Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: a programhoz az alapanyagot mindig helyi méhészek biztosítják és számos esetben alakult ki olyan kapcsolat az oktatási intézménnyel, hogy a diákok később a méhészeteket is felkeresték.

Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese szólt arról, hogy szervezetük a mézfogyasztás növelése érdekében több helyszínen szervez fesztiválokat, valamint kampányt indítottak a rádiókban és a közösségi média oldalain.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarország harmadik a méhsűrűséget tekintve,

az EU-n belüli mézkereskedelemben az ország 40%-os részt birtokol.

A megtermelt méz 80-90%-át külföldön értékesítik, sokszor rosszabb minőségű termékek feljavítására. A magyar mézfogyasztás lassan emelkedik, 0,8 kilogramm fejenként, miközben az uniós országokban átlagosan 1,7 kilogramm évente. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.