2020.07.05., vasárnap , Emese, Sarolta

Élelmiszergazdaság

2018. július 03. kedd • 14:59

Habár bővül a cukorpiac, a népegészségügyi termékadó átgondolandó

A cukorkapiac forgalma az édesipari termékek forgalmának mintegy 10 százalékát adja; utóbbi bővülését várja idén a szakmai szervezet. A szövetség szerint a népegészségügyi termékadó esetleges emelése az ágazati kkv-kat sújthatja.

Tavaly Magyarországon a cukorkapiac forgalma 28 milliárd forint volt, ami a teljes édességpiac által elért 250 milliárd forintos forgalomnak mintegy 10 százalékát adta, ez az európai átlag felét sem éri el - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.


Jövőre is 5-7 százalékos bővülésre számít az édességpiacon - fotó: Pixabay

A népegészségügyi termékadó (neta) tervezett emelésével kapcsolatban az elnök elmondta, az édesipar ma Magyarországon egy fejlődő ágazat, ezért a neta újabb emelése helyett inkább ipartámogató eszközökre lenne szükség, főleg, mert ebben a szektorban több mint 250 kis- és közepes vállalkozás működik, így

a neta tervezett emelése leginkább a magyarországi termelést sújtja.

Sánta Sándor szerint a fogyasztói szokások átalakításában nem a neta a megoldás, sokkal inkább az egészséges életmódra, a megfelelő testmozgásra kell felhívni a figyelmet. A szövetség elnöke rámutatott:

az édesipari termékek a napi kalóriabevitel 3 százalékát adják Magyarországon, viszont a szektorban tevékenykedő cégek fizetik a neta több mint 50 százalékát.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.