2020.08.09., vasárnap , Em?d

Élelmiszergazdaság

2017. augusztus 08. kedd • 08:32

Hamarosan kiderül, milyen a gyártók fantáziája – húskészítmény „minek nevezzelek?”

Augusztus óta csak a korábbinál magasabb hústartalommal gyártott felvágottak, virslik kerülhetnek forgalomba ezekkel az elnevezésekkel. A fogyasztók emiatt az alacsonyabb hústartalmú termékeket már más, általában a gyártó által kitalált elnevezésekkel találhatják meg.

A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba. Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb hústartalmú áruk lekerülnek a polcokról, azonban ezeket már nem lehet párizsi vagy virsli néven eladni. A jövőben emiatt a gyártók fantáziáján múlik, miként nevezik alacsonyabb hústartalmú termékeiket.

– A fogyasztók a húskészítmények hátoldalán feltüntetett adatokból tájékozódhatnak az adott termék hústartalmáról – mondta a Magyar Időknek Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Felidézte, sokan eddig is tudatosan vásároltak, s figyelték, hogy az adott felvágottnak, virslinek mekkora a hústartalma. Az élelmiszerkönyv módosításával kapcsolatos változások inkább azoknak jelentenek újdonságot, akik ár alapján választanak.

Éder Tamás kiemelte:

elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg a piacot, a fogyasztók többsége árérzékeny, így várhatóan az alacsonyabb hústartalmú, új elnevezésű termékek iránti kereslet sem esik vissza.

A vevőknek áremelkedéssel is számolniuk kell, elsősorban azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártó az élelmiszerkönyv előírásai miatt megemeli a hústartalmat, így nő az előállítási költsége is. A hússzövetség elnöke ugyanakkor hozzátette: eddig is drágábbak voltak a magasabb hústartalmú termékek, a vásárlók a felvágottaknál és a virsliknél korábban is akár öt-hatszoros árkülönbséget is tapasztalhattak.

fotó:MTI

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára

kedvezőnek tartja az élelmiszerkönyv szigorítását, mivel ez a minőség felé mozdítja el a húskészítmények piacát.

Ezzel kapcsolatban a főtitkár kifejtette: sok vásárló, ha például virslit keres, nem szívesen vásárol meg olyan terméket, amelynek csomagolásán nincs feltüntetve a régen megszokott elnevezés. Ezáltal sokan a magasabb hústartalmú, virsli néven is árusítható, jobb minőségű árukat választják.

Vámos György megjegyezte, nincs arra vonatkozó statisztika, hogy pontosan milyen termékek ára emelkedhet, ráadásul a sertésalapanyag-árak egyébként is nőttek, így

a drágulást nem feltétlenül a szigorúbb előírások okozzák.

Az OKSZ főtitkára közölte, a gyártók és a kereskedők is jelezhetik a fogyasztóknak a változásokat. A kereskedelemben azonban egyelőre nem jellemző, hogy figyelemfelkeltő reklámokkal segítenék a fogyasztókat, mint ahogy azt az áfacsökkentéskor tapasztalhattuk. A főtitkár azt tanácsolja, a vásárlók informálódjanak a termékek címkéjéről, valamint az elnevezés is nagyban megkönnyíti a tájékozódást: ha egy terméket virslinek vagy párizsinak hívnak, akkor annak hústartalma legalább 51 százalékos, amennyiben pedig a küllemre hasonló, ám más elnevezésű árut látnak, érdemes megnézni annak összetevőit.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.