2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2019. február 21. csütörtök • 09:44

Helytelenül jelentették be a fertőzött lengyel húst?

Csehországban 700 kilogramm szalmonellával fertőzött marhahúst találtak, amelynek következményeként szigorításokat vezettek be a cseh hatóságok.

- Csehország nem jelentette be az Európai Unió (EU) riasztási rendszerén (RASFF) keresztül, hogy szalmonellát találtak lengyel marhahúsban, és nem tájékoztatták róla a lengyel mezőgazdasági tárcát sem - közölte szerdán a lengyel főállatorvos, Pawel Niemczuk.


Lengyelország szerint Csehország nem tájékoztatott szabályos módon az esetet - fotó: MTI

Niemczuk azt követően nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter szerdán rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette a Lengyelországból érkező marhahús szigorúbb ellenőrzését.

Az intézkedést azzal indokolta, hogy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

A lengyel főállatorvos az Európai Bizottság (EB) által megszabott elvek megszegésének minősítette, hogy Prága az esetet először nem a RASFF-on keresztül jelentette be, hanem az illetékes cseh miniszter a médián keresztül számolt be róla.

A lengyel hatóságok ettől függetlenül ellenőrzést rendeltek el abban az üzemben, amelyből a húst Csehországba szállították. Niemczuk megjegyezte:

a marhahúsban a szalmonella általában eleve nem fordul elő, megjelenése inkább "a technológiai folyamattal" függ össze.

A fertőzött húst a cseh élelmiszerfelügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban, a Frost Logistics társaság raktáraiban találták.

Korábban olvashatták az agrotrend.hu-n, hogy a lengyel mezőgazdasági tárca szigorította a vágóhidak felügyeletét, miután január végén kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan vágtak le sérült állatokat, a húsból - amelyről az utólagos ellenőrzések kimutatták, hogy nem volt egészségre ártalmas - több uniós tagállamba szállítottak. 

Az érintett lengyel vágóhidat bezárták, a most Csehországban ellenőrzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról származott.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.