2020.10.21., szerda , Orsolya

Élelmiszergazdaság

2020. április 27. hétfő • 10:52

Hogy áll nemzetközi szinten a sertéshús piaca?

Az Iowa Egyetem nemrégiben közzétett tanulmánya modellezte az afrikai sertéspestis (ASF) kitörésével járó kockázatok esetleges hatását az Egyesült Államokban. A spanyol sertéshús-export egy év alatt közel megkétszereződött.

Egyesült Államok

A fertőzés megjelenése a sertés exportját azonnal sújtaná, amely jelentős veszteségeket okozna az ipar számára a jelentés szerint. Két forgatókönyvet vizsgáltak: az egyik kétéves idővel, a másik pedig legalább tízéves betegség periódussal számol. Ha az Egyesült Államokban az ASF-et azonosítanák, az exportpiacok azonnal bezárulnának az amerikai sertéshús és készítményei előtt, beleértve az ASF-pozitív országokat, például Kínát és a Fülöp-szigeteket, amelyek megtiltják az sertéshús behozatalát bármely országból, ahol ASF-vírus található - írja a Nemzeti Agrárgazdazdasági Kamara (NAK).

fotó: pexels.com

Az USA-ban előállított sertés ára 40-50 százalékkal esne az exportra szánt sertésfelesleg értékesítése során. A jelentés szerint a sertéshús túlzott kínálata a belpiacon egyéb más fehérjék árcsökkenéséhez is vezetne. Az enyhe forgatókönyv szerint (2 év) az exportpiacokhoz kapcsolódó veszteségek várhatóan elérnék a 15 milliárd dollárt, az amerikai sertésipar jelenlegi termelési adatai alapján.

Az USA-ban a sertéstermelés 25-30 százalékkal haladja meg a belföldi fogyasztást, ezért fontos, hogy az exportpiacok nyitva álljanak, ami elengedhetetlen az amerikai sertéstenyésztők életképességének megtartásához.

A kétéves forgatókönyv biztosítása azt jelentené, hogy az ágazat 15 milliárd dollár körüli veszteség mellett el tudná kerülni az átméretezést, míg a hosszú távú forgatókönyvben az amerikai sertésállomány visszaesése miatt ez a veszteség elérheti az 50 milliárd dollárt és vélhetően ágazati szerkezetátalakítást is szükségessé tenne.

Ezen felül az elszigetelési intézkedések óriási költségeket jelentenének az ipar és a hatóságok számára is. Nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan több mint egymillió sertés van szállítás alatt, úton.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a feldolgozó ipar rendkívüli körülmények között van az ázsiai ASF-válság kezdete óta.   Az ASF-kitörés Kínában (a világ legnagyobb sertéstermelője) megsemmisítette a sertésállomány 50 százalékát. A kínai állomány visszaesése óta az árak nőttek és az ázsiai ország a világ húskereskedelmének 35 százalékát veszi fel annak érdekében, hogy ellensúlyozza a belpiaci hiányt. Ennek a piacnak a kiesése már rövidtávon is komoly veszteséget okozna az Egyesült Államok sertéshús exportjában.

Spanyolország

A spanyol sertéshús-export egy év alatt közel megkétszereződött. Az EU legfontosabb sertéstermelője megerősíti pozícióját, mint a sertéshús fő szállítója a kínai piacon. A mezőgazdasági minisztérium által benyújtott adatok szerint Spanyolországban 57 sertésfeldolgozó üzem rendelkezik Kínába történő export engedéllyel.

Ez a tavaly áprilisban bejelentett 28 kétszerese és segít megerősíteni Spanyolország pozícióját a sertéshús fő szállítójaként a kínai piacon. Idén nyolc új spanyol üzemet hagytak jóvá a kínai sertéshús-exportra április első hetében és év végéig további üzemek kerülhetnek fel a listára.

A tavalyi év óta Spanyolország a világ vezető hús- és sertéshús-exportőre Kínába, megelőzve Németországot, Brazíliát, az Egyesült Államokat vagy Dániát. A főbb exportált termékek a sertéshús és a belsőség, amely 2019-ben a Spanyolországból Kínába irányuló teljes mezőgazdasági kivitel 55,3 százalékát tette ki (2018-ban még csak az export 35,5 százalékát).

A spanyol sertéshús Kínába irányuló exportja tavaly 1,12 milliárd eurót tett ki, ami kétszerese a 2018-ban bejelentett összegnek. Ebben az évben az elemzők arra számítanak, hogy Kína sertésimportja összesen 5 millió tonnát ér el. Január óta Kína vállalta, hogy csökkenti az USA sertéshús-behozatalára kivetett vámokat azzal a céllal, hogy diverzifikálja a sertéshús szállítóit a piacon.

A COVID-19 világjárvány azonban logisztikai zavarokat okoz az amerikai sertéshús-exportőrök számára Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolataikban.

Európai Unió

Az EU sertéshús-exportja erőteljes volt, Kína befolyásolja a piacot. Az export a világ legnagyobb húspiacához viszonyítva más ázsiai piacokon, például Japánban, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken csökkent. Az EU sertéshús-exportja januárban továbbra is növekedett, mivel több szállítást irányítottak Kínába.

A belsőségeket is beleértve a harmadik országokba szállított mennyiség 407 100 tonnát ért el, amely 27 százalékkal több, mint 2019. januárban. A friss / fagyasztott sertéshús exportja 32 százalékkal 264 800 tonnára nőtt.

Mindezek következtében a más kulcsfontosságú piacokra - nevezetesen Japánba, Dél-Koreába és az Egyesült Államokba - történő szállítások két számjegyű csökkenést szenvedtek el  nyilatkozta az AHDB jelentése.

Mindazonáltal az Európai Unióból Kínába szállított mennyiség - bár jóval nagyobb, mint egy évvel ezelőtti - nem egyezett meg azzal, amelyet tavaly októberben és novemberben exportáltak, amikor Kína sertésigénye a csúcspontján volt.

A kínai sertéskészletek felszabadítása és az elmúlt hónapok magas behozatali volumene azt jelentette, hogy 2020 elején enyhült a kínai importkereslet. A koronavírus-járvány ezt követően befolyásolta az importot is, bár a jelentések szerint a kereskedelem az elmúlt hetekben ismét élénkülni kezdett a kínai korlátozások feloldásával.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.