2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Élelmiszergazdaság

2021. június 11. péntek • 13:50

Hungarikumunk a fűszerpaprika-őrlemény

Alig akad olyan hagyományos ételünk, amibe ne használnák őrölt paprikát. A színe, az íze a legtöbb ételünkbe egész egyszerűen kell. A legtöbb külföldre került hazánkfia pont ezt az alapanyagot hiányolja a legjobban a kinti kínálatból, hiszen hungarikum a hazai pirospaprika, hiába használják több országban is rendszeresen, nem olyan, mint a miénk. Nálunk egyedülállóan sokat termesztünk ebből a fűszernövényből és sokat is fogyasztunk belőle (10 kg/év/fő). Persze a paprikának számtalan fajtája van és erőssége.

Tudtad?

A paprika tulajdonképpen a burgonyafélék családjába tartozik.

Bekerült a magyar hungarikum gyűjteménybe is, ami a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom. A hungarikum megnevezés megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség. Híres a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény vagy a szegedi fűszerpaprika-őrlemény is például.

A paprika, mint hazai népi motívum szerepel cifra szűrökön, ködmönökön, keszkenőn, díszesebb korsókon is. A híres kalocsai mintázatban pedig a XIX századtól, mint egyik fő alapmotívum jelenik meg.

fotó: pxhere.com

Paprika népi elnevezései

Murányi Vénusz, törökbors, tatárkabors, pogánybors, pogánypaprika, magyarbors, vers bors.

A paprika és a fűszerpaprika múltja

Közép-, illetve Dél-Amerikából származik. Európába Kolombusszal került 1494-ben.

Hazánkban eleinte a paprika főúri kastélyok virágoskertjeit díszítette. Majd fokozatosan elnyerte a mostani címét és lett belőle az egyik kihagyhatatlan fűszernövényünk. Haszonnövényként egyébként a török hódoltság alatt kapott nagyobb hangsúlyt. Az elején még nem készítettek belőle őrleményt és nem szárították, csupán nyersen fogyasztották, majd az elállóság miatt lett belőle őrlemény.

A paprika hatóanyagai

Hatalmas mennyiségben tartalmaz C-vitamint vagy aszkorbinsavat. Az erejét a kapszaicin adja, amitől ízét csípősnek érezzük. Az érett paprika karotinokban is gazdag. De található még benne cukor, pektin, ásványi sók is, illetve, A, B1, B2-vitamin is.

Paprikás ételeink

Egy jó magyar gulyásleves, pörkölt, halászlé, lecsó elképzelhetetlen fűszerpaprika-őrlemény vagy paprika nélkül. De szinte minden ételbe rendkívül jól illik. Gondoltad volna, hogy édességbe is lehet tenni paprikaőrleményt? Bizony! A paprikás kácsi Homokmégy- Kalocsa- Bátya környékén közkedvelt étel!

Paprikás kácsi

A paprikás kácsi egyfajta kelt tésztából készített kalács. Az izgalmas ízt, kinézetet pedig az adja, hogy a tölteléke őrölt pirospaprika. Nem kell túl sok hozzávaló sem hozzá és különösen nagy főzőtudomány sem.

Kell a tésztájához 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, 5 dkg zsír, 3 dl tej. Összekeverjük a hozzávalókat és hagyjuk kelni a tésztát. Addig előkészítjük a tölteléknek valót. A töltelékhez 20 dkg őrölt paprika, 20 dkg cukor keveréke kell. A már megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük egy kis zsírral, ráhelyezzük a tölteléket, majd feltekerjük. Végül a tetejét megkenjük 1 tojással 170 fokon fél órát sütjük és már fogyasztható is. igazán izgalmas ízkombináció

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.