2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Élelmiszergazdaság

2020. december 22. kedd • 16:02

Idén kevesebb szaloncukor készült a vírus miatt

Idén kevesebb szaloncukor érkezett az árusokhoz az íz- és a mennyiséget illetően is. A karácsonyi édesség többsége advent utolsó hetében már majdnem elfogyott, de azért találtunk néhány kilónyi különlegességet. Egy gyulai cukrászda nem spórolt az ízvilággal, őket teljesen ki is fosztották az ünnepi hétre.

Hegedűsné Farkas Angélától, a békéscsabai piac édességárusától megtudtuk, közel 25 éve forgalmaz már a megyeszékhely vásárterén, a kezdetektől szerepel kínálatában a szaloncukor. Úgy látja, a karácsony jellegzetes édességére idén a koronavírus miatt kevesebb igény mutatkozott, az emberek sokkal megfontoltabban vásároltak belőle, ahogy az összes többi áruból is. Hozzátette, ugyanakkor a gyártók is kevesebb szaloncukrot készítettek a megszokottnál, hiszen a Covid-19 berobbanása után már a húsvéti csokoládék java is az üzletek polcain maradt, amiből kiindulva most visszafogottabban készültek az ünnepekre - írja a beol.hu.

fotó: piqsels.com

Részletezte, egy átlagos évben akár félszáz, eltérő ízesítésű szaloncukrot kínálnak vásárlóiknak, míg idén csupán a feleannyi verzióból tudtak rendelni. Ebben persze akad minden árkategória az olcsóbbtól – a kezdő ár ezúttal 900 helyett 1200 forint – egészen a drágább, 4000 forint/kilogrammosig. A kedvenc természetesen most is a zselés lett, ami után népszerűnek mondható a konyakmeggy és a Vadász szaloncukor, különösen annak a pattogó cukros változata.

Sajgóné Szűcs Mónika, a csabai Édes Keserű Csokibolt munkatársa elmondta, üzletükben az eddigi évekhez hasonló kereslet mutatkozott a szaloncukorra, melynek ára sem változott idén. Hozzátette, az ízvilág azonban megcsappant, hiszen mind a Stühmer, mind a Szamos márka kevesebb fajtát készített és szállított.

Jelenleg 16 különlegességből lehet náluk válogatni, amelyek száma korábban átlagosan 25 volt. A hiánycikkből leginkább a kapucsínóval ízesítettet, a sima mogyorókrémest, a kókuszkrémest és a mákos krémest keresték vevőik, hiába. A legfelkapottabb persze továbbra is a zselés, melyet az ét trüffel követ.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.