2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2022. március 31. csütörtök • 12:25

Idén már az Egységes Kérelem felületén kell megadni a gazdálkodóknak a növényvédelmi szakirányítóik adatait

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet módosításának megfelelően idén már az Egységes Kérelem (EK) felületén kell megadni a növényvédelmi szakirányítóik adatait, egyúttal megszüntetésre került a növényorvosok adatközlési kötelezettsége.

 

Az EK beadására szolgáló felületen táblaszinten nyilatkozhatnak a növényvédelemi szakirányítóról, így több növényorvos is megadható. Amennyiben egy szakirányítója van, elég egyszer megadni az EK felületen és az megjelenik minden táblasor mellett. A szakirányító a kamarai azonosító vagy FELIR azonosító megadásával is kiválasztható.

Fotó: pixabay.com

 

Az egységes kérelem beadását nem akadályozza, ha nincs megadva szakirányító a felületen, de a 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet előírásai megszegésre kerülnek, ha használtak fel I. kategóriás növényvédőszert.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a gazdálkodók csak valós adatokat adjanak meg, csakis megkötött és hatályos növényvédelmi szakirányítói szerződés esetén töltsék ki a szakirányító nevét tartalmazó mezőt. Amennyiben valótlan adatokat adnak meg, az növényvédelmi hatósági eljárást vonhat maga után.

• A NÉBIH korábbi tájékoztatása a témában itt olvasható. 
• A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet

 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.