Élelmiszergazdaság

Piac

Igazság az állítások mögött – Interjú Alice Stanton-nal a hús táplálkozásunkban betöltött szerepéről

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport a Copa-Cogeca partnerségében indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagokat tett közzé. Alice Stanton-nal, az ír Királyi Sebészorvosi Egyetem professzorával készítettek interjút a húsfogyasztás táplálkozásunkban betöltött szerepéről és jelentőségéről.

Napjainkban számos különböző forrásból az hallható, hogy túl sok húst eszünk, és hogy ez káros az egészségünkre. De mi az igazság ezen állítások mögött, és milyen szerepet is játszik a hús a táplálkozásunkban?


Fotó: Usman Yousaf / Pixabay

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport – melynek célja, hogy újra kiegyensúlyozott vitát teremtsen az állattenyésztési ágazat körül és tudományosan megalapozott tényekre alapulóan tájékoztassa a közvéleményt és a döntéshozókat – Alice Stanton-nal, az ír Királyi Sebészkollégium szakértőjével készített interjút a húsfogyasztás táplálkozásunkban betöltött szerepéről és jelentőségéről.

Ezen égető témákról készült, négy részből álló videóinterjúban a nemzetközileg elismert szakértővel az alábbi kérdések tekintették át:

1) Mennyi vörös húst eszünk valójában?

2) Rákos megbetegedések, elhízottság, szív- és érrendszeri betegségek. A vörös hús a probléma?

3) ”Global Burden of  Diseases” elnevezésű,  2019-ben kiadott tanulmány: a tudósok által feltárt problémák és ellentmondások.

4) Az állati eredetű élelmiszerek alacsony mértékű fogyasztásának gyermekek esetében fennálló egészségügyi kockázatai.

A belinkelt videóanyagok angol nyelven érhetőek el, azonban azokhoz magyar nyelvű felirat a ”Beállítások/Feliratok/Automatikus fordítás/Magyar” menü pontban beállítható (A ”Beállítások” ikon a jobb alsó ikonsorban a harmadik, fogaskerék ikon).

A témához kapcsolódik, Frédéric Leroy-al a brüsszeli Vrije Kutatóegyetem professzorával a hús ellenes narratíváról és annak veszélyeiről készített interjút is, melyhez kapcsolódó videókat a NAK egy korábbi cikkében itt érhetik el.

Az ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport kampányához kapcsolódó cikk pedig itt érhetőek el, szintén a NAK honlapján.

 

agrotrend.hu / NAK, Borovka Zsuzsa

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook