Élelmiszergazdaság
Piac
Ingyenes útmutatót adott ki a NÉBIh az élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a NÉBIH Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A kiadványok ingyenesen elérhetők.
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. Ennek négy lehetséges előfordulási helye az élelmiszeripar, a vendéglátás, a kereskedelem és a civil szektor – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Rengeteg élelmiszert dobunk ki és hajlamosak vagyunk pazarolni, pedig mindez megelőzhető lenne – fotó: pixabay.com
A hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös.
A négy munkacsoport szakértői a felsorolt szektorok kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni.
Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.
Az útmutatók ingyenesen letölthetők a NÉBIH oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.
agrotrend.hu / NAK