Élelmiszergazdaság

Piac

Ingyenes útmutatót adott ki a NÉBIh az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a NÉBIH Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A kiadványok ingyenesen elérhetők.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. Ennek négy lehetséges előfordulási helye az élelmiszeripar, a vendéglátás, a kereskedelem és a civil szektor – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Rengeteg élelmiszert dobunk ki és hajlamosak vagyunk pazarolni, pedig mindez megelőzhető lenne – fotó: pixabay.com

A hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös.

A négy munkacsoport szakértői a felsorolt szektorok kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni.

Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a NÉBIH oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés