2022.08.17., szerda , Jácint

Élelmiszergazdaság

2021. június 07. hétfő • 08:54

Ismét a Balaton fagyiját keresik

Hamarosan megtudjuk, hol érdemes sorban állni a térség legjobb tölcséres édességéért, amelyet tizenhárom cukrászda kínálatából választanak ki.

Tizenhárom tóparti cukrászdát keresett fel, és 26 fagylaltot ízlelt meg az elmúlt hétvégén a Balatoni Turizmusszövetség által felkért szakértőkből álló bíráló bizottság - írja a Magyar Nemzet.

A kellemes kóstolónak ez alkalommal – a kulináris élvezeteken kívül – az volt a célja, hogy eldöntsék, melyik tölcséres édesség viselheti idén a Balaton fagyija megtisztelő címet. Zsűrizési szempont volt többek közt a fagylalt íze, az ízek harmóniája, a nyalánkság színe, illata, elkészítésének a módja, a folyamat kreativitása.

A Balaton fagyija cím tulajdonosát minden évben újraválasztják. Öt éve a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó Vulkánok ajándéka elnevezésű fagylaltját találta a legjobbnak a zsűri, 2017-ben a gyenesdiási Bringatanya fagylaltozó Festeticsék mandulás csókja volt a nyerő, 2018-ban a füredi Bagaméri fagylaltozó Anna-báli csemegéje érdemelte ki a legkedveltebb nyári édességet megillető címet. 2019-ben ismét a gyenesdiásiak vitték el a pálmát az Illatos Izabella nevű fagylalttal, és a múlt évben is a füredi Bagaméri fagylaltozó boszorkánykonyhájából került ki a győztes levendulás kajszibarack ízű édesség.

Fotó: Magyar Nemzet

– Jó irányba tart a fagylaltkészítés a Balatonnál, az elmúlt évek győzteseitől sokan kérnek technológiai tanácsot, amit mi szívesen adunk is – hangsúlyozta lapunknak a többszörös győztes balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa, aki ezúttal zsűritagként vesz részt a feszes tempójú minősítési munkában. Kérdésünkre Márton Sándor elmondta: idén általában 350-380 forintos áron kínálják a fagylaltgombócot, de Keszthely környékén van, ahol már 400 forintért mérik.

– Ha ilyen ütemű lesz a fagylaltáremelés, ami egyébként az alapanyagárak emelkedésének tudható be, akkor már talán el lehet gondolkodni akár azon is, mennyi lehetne egy adag hatósági ára – viccelődött a füredi cukrászmester.

A fagylaltversenyen az elmúlt szombaton csak a zsűrizés első szakasza zárult le. A bírálóbizottság a jövő hét elején újra összeül, hogy döntsön végre, mely kreáció nyerheti el idén a Balaton fagyija címet.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.