2021.06.23., szerda , Zoltán

Élelmiszergazdaság

2021. április 29. csütörtök • 10:35

Jócskán megnőttek a tojástermelők költségei, de a nyitás segíthet

A gabona, így a takarmány világpiaci árának fél éve tartó, összességében jelentős növekedése a tojás termelői árának húsz százalék körüli emelkedését indokolja. Ez azt jelenti, hogy a tojástermelőknek átlagosan ekkora költségnövekedést kellene érvényesíteniük a felvásárlókkal szemben annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a megugró előállítási költségeket.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége a közleményében arra figyelmeztetett, a tojás jelenlegi átadási ára mindössze az önköltséget fedezi. A takarmánydrágulás minden állattartót érint, annak hatásait nem lehet hosszú távon ellensúlyozniuk a gazdáknak - mutat rá a Magyar Nemzet.

A tojásszövetség megjegyezte: az átadási ár emelése a felvásárló költségnövekedésével jár, és nem azonos a bolti, fogyasztói árak emelésével. A termelőknek a bolti árakra nincs közvetlen ráhatásuk, az árszabást a kereskedők határozzák meg. A szakmai szervezet szerint ráadásul nem csak az áremelés az egyetlen kiút: a kereslet fellendülése is segíthetne az ágazaton, a járvány ugyanis a tojás forgalmát is érintette.

A vendéglátás igényeinek visszaesése főleg a feldolgozott tojástermékek iránti keresletet befolyásolta.

Fotó: Magyar Nemzet

Egyelőre nem kell arra készülni, hogy a termelők tömegével zárnának be, de a kisebbek áremelés nélkül hamar ellehetetlenülnek. Jelenleg azt érzékelik, hogy a megszokottnál nagyobb mértékben érkezik uniós import az országba, ami még több magyar termelőt hozhat nehéz helyzetbe – mutatott rá a tojásszövetség.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.