Hírek

Jól megvizsgálták a búzafinomliszeket – az előírásoknak megfeleltek, de minőségi hibákat találtak

A mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot. Minőségi és jelölési probléma viszont akadt.

Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai.

Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el.

A folsav, más néven B9-vitamin, egy olyan vízben oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a várandós nők vitamin ellátásában, ezért magzatvédő-vitaminként is emlegetik, mivel – többek között – a sejtek osztódásában nélkülözhetetlen szerepe van.

A Nébih ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal. A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát.

Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hisz – figyelembe véve a liszt felhasználási módját – ezt a terméket minden esetben hőkezeljük a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. 3 búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium.

A hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, amely 2 órás, speciális kemencében, 900°C-os égetés után a lisztben marad. A lisztek rövidítésére is használatos „kódban” feltüntetett szám (pl. búzafinomliszteknél BL55) a hamutartalom mennyiségének jelölésére szolgál. A finomliszt hamujában foszfor, magnézium, kalcium, kálium, mangán, réz, valamint kisebb mennyiségben cink és vas is van.

A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az eredményeket összefoglalva 5 termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást a Nébih, melyek alapján összesen mintegy 800.000,- Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek.

A Szupermenta terméktesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsorolták, hanem csoportosították a vizsgált termékeket. A magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportokba sorolhatóak a búzalisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook