2021.12.05., vasárnap , Vilma

Élelmiszergazdaság

2021. november 09. kedd • 10:25

Jövőre más húst vásárolunk, mint idén

A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban – ez csak egy indoka annak, miért korlátozza jelentősen e szerek használatát az EU.

Az Európai Unió 2022-től ugyan jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben – ismertette egy szakmai konferencián tartott előadásában Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója - írja a Világgazdaság. Csitkovics Tibor szerint ezek igen kemény intézkedések, de volt elég idő felkészülni rájuk. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait.

Fotó: Shutterstock

Egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban.

Ennek kapcsán a szakember kiemelte, hogy az állattartók már találkoztak antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. Az antibiotikumok hozamfokozás céljából történő felhasználását már 2006-ban betiltották, 2022-től pedig a megelőzési célzatú felhasználás fog megszűnni.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.