2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Élelmiszergazdaság

2018. július 07. szombat • 13:01

Két éven belül hivatalos baromfitakarmány lehet a rovarfehérje

A jövő évben várhatóan rábólintanak az Unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami óriási robbanást hozhat a szegmensben. Az európai agrárnagyhatalmak máris serényen építik az ilyen típusú termelőüzemeiket.

Ennek a gyorsan előállítható, alternatív fehérjeforrásnak akkor jön el igazán az ideje, amikor a teljes tartási-takarmányozási technológia kiépül rá. A világ növekvő népessége egyre több tojást és húst szeretne fogyasztani, de ezek előállításához rengeteg fehérjére van szükség. Globálisan egyre nagyobb a fehérjehiány, ezért mindenki keresi az alternatív lehetőségeket – olvasható a Trade Magazin összeállításában.

A rovarfehérjének – mint potenciális alternatív fehérjeforrásnak – a globális felmelegedés, az időjárás változása és a föld népességének dinamikus növekedése miatt van létjogosultsága. Ma még nem lehet pontosan megmondani, hogy 5 vagy 15 évet vesz igénybe, hogy ez az új alternatív takarmány-összetevő elterjedjen a gyakorlatban, de úgy tűnik, hazai viszonyok között is van rá gyártási kapacitás.

fotó: pxhere.com

A világon évente körülbelül 400 ezer tonna rovart állítanak elő, ebből Kína részesedése 150 ezer tonna. Európában már 17 üzem működik, ezek kapacitása pár száz tonnától pár ezer tonnáig terjed. Magyarországon 3 működő telep van, de ezek nem nagyüzemi méretűek.

Jövőre az unióban a baromfi-takarmányozásban már engedélyezett lesz a rovarfehérje használata, és 2020-21-ben a sertésnél is zöld utat kaphat ez az alternatív fehérjeforrás.

Euró milliárdos üzletről van szó, nem csoda, ha a nagy agrárpotenciállal rendelkező országok, mint például Hollandia vagy Franciaország, komoly volumenben hoztak létre ilyen jellegű termelőüzemeket a közelmúltban.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.