2020.02.18., kedd , Bernadett

Élelmiszergazdaság

2018. december 13. csütörtök • 13:04

Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, sereghajtó Magyarország az unióban

A jelenlegi mennyiségnek közel a duplája lenne az ideális, ezért is buzdítják már a kisgyerekeket is a megfelelő táplálkozásra.

Gyermekeknek szóló okostelefonos játékkal zárul az Európai Friss Kalandok program első éve - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

 


Frutti és Veggi - fotó: Élelmiszer online

Átlagosan csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt egy magyar ember, közülük is a kisgyermekes családok a sereghajtók.

Ezzel a  mennyiséggel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, az ideális zöldség- és gyümölcsbevitel közel a duplája lenne ennek, a WHO ajánlása szerint 400 gramm.

A 3 éves Európai Friss Kalandok program 2018-ban közvetlenül közel félmillió ember figyelmét hívta fel erre, és több mint 3000 kilogramm friss zöldséget és gyümölcsöt kóstoltattak a gyermekes családokkal. A program az első évének zárásaként egy gyermekeknek szóló edukatív okostelefonos játék révén kívánja közelebb hozni az egészséges táplálkozás örömét a kisgyermekekhez.

A hazánkban első ízben megvalósuló programmal a NAK és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára kívánja felhívni a családok és a gyermekek figyelmét.

Az Európai Friss Kalandok nevű programsorozat első évében, 2018-ban országszerte 15 települést érintett Frutti és Veggi, a kampány 2 központi figurája, akik több mint 14 ezer kilométert utazva hozták közelebb a gyümölcsök és zöldségek szeretetét a 6-14 éves korú gyermekekhez és családjaikhoz.

A program keretében megvalósuló Európai Friss Kalandok roadshow, áruházi megjelenések és a Gyerek Szigeten megrendezett Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe révén a magyar lakosság több mint 5%-át, félmillió embert sikerült elérni. A kisebbek pedig bepillanthattak Vegapolisba, a zöldségek és gyümölcsök mesés világába, így is megtapasztalhatták az egészséges étkezés fontosságát.

A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában, azonban

Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása.

Az OTÁP 2009 és 2014 közötti kimutatása is alátámasztotta a problémát, ugyanis a kutatás szerint hazánkban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2014-re éves szinten 300 gramm alá esett. A KSH 2016-os adatai szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a helytelen étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

- Az Európai Friss Kalandok 2 figurája, Frutti és Veggi bevonásával, és a Vegapolis elnevezésű mesevilág megelevenítésével célunk, hogy a gyermekek sajátos nyelvén felhívjuk figyelmüket a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára, és közelebb hozzuk az ő világukhoz a témát. Szeretnénk bátorítani őket arra, hogy lépjenek be velünk az Európai Friss Kalandok világába. Legyen Frutti és Veggi a kedvenc kabalafigurájuk, és merjék felfedezni, hogy miben rejlik az ő szuperképességük! - mondta a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.