Hírek

Kiállnak a további áfacsökkentés mellett az élelmiszer-feldolgozók

Az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszer-feldolgozási országos osztálya, amely 2018. február 26-án alakult meg Dunaharasztiban.

Az új kamarai országos osztály Losó József vezetésével alakult meg. Az osztály tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelõs alelnöke látja el – tájékoztatott az agrárkamara.

Az Élelmiszer-feldolgozási országos osztály tagjai egyetértettek abban, hogy

folytatni kell az alapvetõ élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítõ hatása megkérdõjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan mûködõ piaci szereplõk versenyképességét.

Az osztály fõbb célkitûzései között szerepel még, hogy feltérképezze a magyarországi védjegyek helyzetét, és szükség esetén javaslatot tegyen egyetlen közös védjegy bevezetésére. Jelenleg több mint 10 védjegy ismert a hazai élelmiszeriparban, ezért a vásárlók sokszor nem tudnak eligazodni közöttük, és az élelmiszeripari cégeknek is csak csekély elõnyt jelentenek.

Az osztály tagjai indítványozták azt is, hogy az ágazat szereplõi nagyobb beleszólást kapjanak az Élelmiszerkönyv módosításába. Emellett az egységes cseregöngyöleg bevezetési lehetõségének vizsgálatát is napirendre tûzték.

Éder Tamás, alelnök elmondta, hogy az élelmiszer-feldolgozási osztály létszámát tekintve kicsi (a 400 ezres tagságból alig több, mint 27 ezren foglalkoznak fõ- vagy melléktevékenységként élelmiszer-feldolgozással), ugyanakkor komoly gazdasági súllyal rendelkezik. Ezért kiemelt jelentõséggel bír, hogy az élelmiszeripari szereplõk szakmailag megalapozott javaslatai, érdekei – az ágazat jelentõségének megfelelõen – megjelenjenek a kamarai döntéshozatalban.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés