2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Élelmiszergazdaság

2021. június 14. hétfő • 10:18

Kié lesz idén a Balaton legjobb bora?

A hét utolsó munkanapjával megtoldott hét végén tartják a balatonfüredi Hotel Annabellában a XVIII. Balatoni borok versenyét, amelynek során a régió hat borvidékének legjobb nedűit kóstolja végig a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezetésével serénykedő, nyolc bizottság. Füreden mérettetnek meg a badacsonyi, nagy-somlói, zalai, boglári, Balaton-felvidéki, füred–csopaki borvidék italai, amelyek közül a kiválasztottak egy éven át viselhetik a legjobbakat megillető titulust.

Tavaly a koronavírus-járvány meghiúsította a versenyt, most azonban nincs akadálya a minden eddiginél több, 360-féle bor összevetésének - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Két éve fehérbor kategóriában a 2016-os évjáratú badacsonyi rizling volt a nyerő, a legjobb vörös és a legjobb desszertbor a Bujdosó Pincészetből került a zsűri elé, a legízletesebb rozé akkor a Balatonlelle–Rádpusztán szüretelt szőlőből készült, a legjobb pezsgő címet pedig a Garamvári Szőlőbirtok érdemelte ki.

Az idei borminősítést minden eddiginél többen kísérik figyelemmel, a zsűrizés első napján csaknem százan, szombaton pedig már háromszor annyian keresték fel az évek óta rendkívül népszerű mustrát – tudta meg a Magyar Nemzet. Gál Péter zsűritag, az Agrárminisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára példaértékűnek nevezte a mintegy 9000 hektáros balatoni borrégióban folyó szőlő- és bortermelő munkát, a csúcszsűrielnök Mészáros Gabriella pedig a balatoni borok helyi értékének fontosságát és karakteres ízét emelte ki a pénteki borversenynyitó ceremónián. Megtudtuk azt is, hogy a régió legjobb borai ott lesznek és megízlelhetők majd az Európa kulturális fővárosa címet elnyert Veszprém legnagyobb rendezvényein is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.