2021.12.06., hétfő , Miklós

Élelmiszergazdaság

2019. november 29. péntek • 11:36

Kiváló minőségű az idei dió, csak nagyon drága

Kiváló minőségű az idei dió, de a tavalyinál 10-15 százalékkal többet kell fizetni a csonthéjas gyümölcsért – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Magyarországon az átlagos diótermés 7 ezer tonna magasságában alakul, miközben egy jobb év alkalmával ez elérheti a 10 ezer tonnát is. Idén közepes termés várható, ámde a minősége kiváló lehet - írja az infostart.hu.

fotó: pixabay.com

A május-június ugyanis megfelelő mennyiségű csapadékot hozott a diófák számára, ennek okán pedig a dió gyümölcsmérete és beltartalma nagyon kedvezően alakult – ismertette Apáti Ferenc alelnök az InfoRádiónak nyilatkozva.

Az árát tekintve viszont az előző évekhez képest egy 10-15 százalékos drágulás várható.

Ennek alapvetően a dió egyik rettenetes kártevője, az úgynevezett dióburok-fúrólégy az oka – tette hozzá a szakember. A nem kezelt, nem gondozott kisebb szórványültetvényekben, valamint a szabadon élő diófákban igen komoly károkat okoztak az idei évben, elsősorban a Dunántúlon. A dióbél igen jelentős része épp az említett szórványültetvényekből, vagy vadon termő fák termésének megtöréséből kerül az asztalra.

Kérdés még mindig, mint minden évben – folytatta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke –, hogy a főszezonban mennyi ukrán és román import dióbél érkezik Magyarországra. Ha ugyanis az import esetleg több lesz az átlagosnál, az értelemszerűen mérsékelheti az árakat, ha viszont a megszokott mennyiség lesz, akkor mindenképp érvényesülni fog a korábban említett mértékű áremelkedés.

Apáti Ferenc szerint azonban nem kell megijedni a 10-15 százalékos diódrágulás hírétől, ugyanis a dióbél ára széles intervallumon mozog a piacon, főként attól függően, hogy feles, negyedes, vagy tört dióbélről van-e szó. Így az elmúlt években 1500 és 4000 forint között alakult a csonthéjas gyümölcs kilónkénti ára, értelemszerűen az alacsonyabb árak a törött bélre, míg drágábbak a jó minőségű, mutatósabb feles dióbélre vonatkoznak.

Ez az intervallum tolódhat feljebb 10-15 százalékkal, ismételte meg a szakember. Úgy vélte, aki bejglihez darált diót szeretne vásárolni, ezt már megteheti 2000 forint körüli áron, hiszen ledarálva teljesen mindegy, hogy feles, negyedes, vagy tört diót használunk.

Aki viszont valamilyen díszítésre kívánja használni a feles belet, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.