2022.06.27., hétfő , László

Élelmiszergazdaság

2021. november 24. szerda • 13:42

Kiváló minőségű az újbor

A legutóbbi Dél-Pest megyei borrendi találkozón elhangzott, hogy a klímaváltozás okozta károk már nyilvánvalóak a mélyen gyökerező növények, mint a szőlő vonatkozásában is. A kistérség szőlészei, borászai több homoki gazdaságból a normálisnál kisebbre nőtt fürtökről, aprósodó, töppedő szőlőszemekről, kocsány elhalásról számoltak be.

A Homokhátságon nyáron, ősszel állandósulni látszó aszályos időjárás immár veszélyezteti a szőlőtermesztést is. Idén a térség egyes ültetvényeiben a normálisnál kisebbre nőttek a fürtök és kocsány elszáradásokat is tapasztaltak a szőlészek – hangzott el a legutóbbi Dél-Pest megyei borrendi találkozón.

fotó: pixabay.com

A szakemberek szerint a klímaváltozás okozta károk már nyilvánvalóak a mélyen gyökerező növények, mint a szőlő vonatkozásában is. A kistérség szőlészei, borászai több homoki gazdaságból a normálisnál kisebbre nőtt fürtökről, aprósodó, töppedő szőlőszemekről, kocsány elhalásról számoltak be.

A jelenség egyértelmű oka egyrészt a talajvíz fogyatkozása, valamint a légköri szárazság, amely utóbbi különösen megviselt idén szinte minden növényi kultúrát.

Csökkentek az elvárható hozamok

A kevés csapadék, a levegő hosszan tartó szárazsága ugyanakkor kedvező volt a növényvédelem tekintetében. A gombás betegségek visszaszorultak, ezért a szokásosnál kevesebb permetszerrel is boldogultak a szőlőtermesztők. Többé-kevésbé megtakarították azt a többlet kiadást, amit a gázolaj drágulása vett el tőlük – mondták el a tanácskozás résztvevői.

Az idei szőlőtermést, figyelembe véve a természet okozta veszteségeket is, összességében megfelelőnek tartják a gazdák. A már a pincékben tárolt eredményt azonban az év első felében nem merték volna előre jelezni. Legalább 2 héttel későbben kezdhették el idén a fürtök szedését.

A kistérségben jelentős, igen korainak számító Irsai Olivér fajta betakarítását más években rendszerint augusztus 20-ra befejezték, idén azonban csak szeptember első hetében tudták elkezdeni ezt a munkát.

Ezért csúszott az időben a Nagykőrös, Csemő, Törtel, Cegléd környékén jellemző Cserszegi fűszeres szürete is. A tavaszi fagyos időjárás késleltette a szőlőtőkék lombjának fejlődését, a terméskezdemények kialakulását hetekig elodázta a tartósan időző tél, az augusztus végén beköszöntő hűvös időjárás pedig az érést gátolta. Napjainkban megnyugtató a tapasztalat: Az újbor jó minőségűnek mutatkozik a pincékben.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.