2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2015. október 25. vasárnap • 08:14

Kivizsgálnák az import mézeket

Vizsgálatot indítana a szaktárca annak érdekében, hogy kiderüljön: a kereskedelmi forgalomban kapható mézek közül mely termékek tartalmaznak kínai importot.


fotó: magyaridok.hu

Kezdeményezni fogják azt is, hogy a magyar méz önállóan palackozva kerüljön fel a külföldi boltok polcaira, a kiváló hazai terméket ne a kínai hamisítványok feljavítására használják az unióban.

Kiáll a hazai méztermelők mellett a Földművelésügyi Minisztérium és vizsgálatsorozatot indít annak érdekében, hogy kiderítse, mely kereskedők élnek vissza a mézfogyasztók bizalmával – nyilatkozta lapunknak Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára. Hazánkba a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nem érkezik méz Kínából, a szakma által elvégzett laboratóriumi vizsgálatok azonban rámutattak, hogy számos mézkeverék tartalmaz kínai importot. Az államtitkár szerint a szaktárca határozottan visszautasítja azt a kereskedői magatartást, amely a vásárlókat megtévesztve magyar címke alatt is kínai importból származó mézet ad el.

Megvizsgáljuk, mely tételekben szerepel az import kínai méz, s ha bebizonyosodik a gyanú, súlyos következményei lesznek a kereskedőknél – jelentette ki az államtitkár. Szavai szerint méltatlan az a helyzet, hogy a tisztességes kereskedők és termelők hátrányos helyzetbe kerülnek az ügyeskedőkkel szemben. Küzdeni kell azért, hogy a méz ugyanolyan megítélés és szabályozás alá essen Brüsszelben, mint más élelmiszer. Szeretnénk elérni, hogy a magyar mézet önállóan palackozva lehessen az EU-ban az üzletek polcaira elhelyezni, ma ugyanis az unióban az önmagában fogyaszthatatlan kínai méz feljavítására használják a magyar terméket – emelte ki.
Az Európai Uniót elárasztó kínai mézimport ellen a hazai méhészek október harmincadikán Brüsszelben és Budapesten tiltakoznak majd. A demonstrálók a Kínából érkező mézek alapos, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát és az importtermékekre vonatkozó jelölési szabályok szigorítását kérik az Európai Bizottságtól.

Takács Ferenc, a demonstrációt szervező Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja elmondta: az unióba egy év alatt 70 ezer tonna kínai méz érkezik, az import pedig évről évre dinamikusan nő. Az irreálisan alacsony áron az európai kikötőkbe érkező áru azonban nem természetes méz, vegyészek állítják össze a kínai laboratóriumokban. Ezt a tényt több vizsgálati eredmény is bizonyítja. A kínai mézhamisításra enged következtetni az is, hogy Kína, ahol az ország területének kétharmada nem alkalmas méztermelésre, több mézet állít elő egy évben, mint az Európai Unió és a legnagyobb amerikai méztermelő államok. Takács Ferenc szerint a kínai méz sok éven át elkerülte Magyarországot, tavaly azonban egy hazai csomagoló nagy mennyiségben hozott be az országba kínai árut, amit a magyarral keverve uniós és nem uniós mézkeverékként árul. A sokszor magyar trikolórral díszített csomagolás sokakat megtéveszt, a fogyasztók a vásárlás során az olcsóbb terméket választják – emelte ki a termelő.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.