2019.09.16., hétfő , Edit

Élelmiszergazdaság

2019. február 25. hétfő • 11:25

Kockázatos-e, ha az élelmiszer műanyaggal érintkezik?

Nyilvános konzultáció indítottak a műanyagokban fellelhető összetevőkről.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority, EFSA) nyilvános konzultációt indít az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokban található flatátok kockázatértékelési tervezetéről - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: Pixabay

A véleménytervezethez az EFSA "Élelmiszerrel érintkező anyagok, enzimek és élelmiszeripari segédanyagok" tudományos testülete (Food Contact Materials, Enzymes and Processing Aids, CEP) 50g/kg tolerálható napi beviteli értékeket határozott meg négy összetevő esetében:

  • dibutil-flatát,
  • butilbenzil-flatát,
  • dietil-hexil-ftalát és diizononil-ftalát.

A becslések alapján az európai fogyasztók kombinált táplálkozási expozíciója az említett négy vegyület esetében a meghatározott tolerálható napi beviteli érték kevesebb, mint negyede beleértve az érzékeny fogyasztói csoportokat és a legrosszabb eseteket.

közzétett anyaggal kapcsolatos véleményeket 2019. április 14-ig nyújthatják be.

További részleteket az EFSA oldalán olvashat.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.