Élelmiszergazdaság

Piac

Közel kétmillió tonna étel végzi a szemetesben

Nem hoztak áttörést az elmúlt évek törekvései az élelmiszer-pazarlás hazai visszaszorítására, ráadásul a szemetesben landoló 1,8 millió tonnányi terméknek csak a huszada menthető. A helyzet globálisan sem kedvezőbb, a megtermelt élelmiszerek harmadából lesz hulladék.

A Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége az elmúlt három évben nem csökkent, továbbra is évi 1,8 millió tonnát tesz ki – írja a Világgazdaság.

Rengeteg étel megy a kukába – fotó: pxhere.com

Ebből a menthető élelmiszerek mennyisége 80-100 ezer tonnára tehető – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója.

A szervezet 14 éve gyűjti be gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól a feleslegessé vált termékeket, ez idő alatt több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke meghaladta a 32 milliárd forintot.

Az egyesület mintegy hetven gyártócéggel és öt áruházlánccal áll kapcsolatban, köztük a Tescóval és az Auchannal, ahol naponta zajlik az élelmiszermentés: nagy mennyiségben ajánlanak fel pékárukat, zöldséget és gyümölcsöt.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés