2023.06.01., csütörtök , Tünde

Élelmiszergazdaság

2019. március 05. kedd • 16:03

Közelebb hozzák a vásárlókhoz az élelmiszer-biztonságot

Tájékoztató oldalt indítanak a termékvisszahívásokról, a jövőbeni tervek között pedig egy telefonos applikáció fejlesztése is szerepel.

Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról - közölte az Agrárminisztérium (AM).


Az adatbázis az utóbbi hat hónap termékvisszahívásait tartalmazza - fotó: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán elérhető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte,

a magyar emberek egyre tudatosabbak élelmiszerbiztonsági kérdésekben.

Ennek köszönhetően egyre jelentősebb az igény, hogy a különböző termékvisszahívásokról gyorsan és könnyen tájékozódhassanak. Maga a téma természetesen az előállítói, kereskedői oldalt is érinti és foglalkoztatja.

Az eredményes termékvisszahíváshoz egyaránt nélkülözhetetlen szereplő

  • a felelős vállalkozás,
  • a támogató hatóság és a tudatos vásárló.

Ezen folyamat első mérföldköveként az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény

idén januártól előírja a vállalkozások számára, hogy jelentsék az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat.

Az esetek másik körét a RASFF-on érkező riasztások adják. Ezen információk gyors és hatékony megosztásához a Nébih létrehozott egy aloldalt, amely az utóbbi hat hónap termékvisszahívásait tartalmazza. Emellett a vállalkozások a jövőben tematikus e-mail címen juttathatják el bejelentéseiket a hivatal felé.

Az új felület célja a hiteles és hatékony tájékoztatás.

Fontos, hogy a vásárlók értsék, egy termék gyártó általi visszahívása az esetek többségében pozitív, a vásárló érdekeit szem előtt tartó és felelős vállalkozói döntésként értékelhető. Kiváltképp igaz ez a vállalkozások önellenőrzésének eredményeként történő önkéntes termékvisszahívásokra.

A tervek között szerepel továbbá egy, ingyenes mobiltelefonos applikáció is, amely várhatóan az év második felétől lesz elérhető. Az alkalmazásban szintén elérhetőek lesznek az adatok, illetve a felhasználók értesítést is kapnak majd az új esetekről.

Ide kattintva tudják elérni a felületet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.