Élelmiszergazdaság

Piac

Problémás alapanyag a napraforgó

Az ukrán háború hatására a napraforgó vált a leginkább problémás alapanyaggá a hazai élelmiszeriparban – mondta el Vörös Attila, a hazai élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója.

Több élelmiszergyártó elkezdte kidolgozni a lehetőségét, hogy más növényi olajjal helyettesítsék a napraforgóolajat a termékeikben. Hiába vagyunk elméletileg önellátók a terményből, mert a különböző feldolgozók importálnak és exportálnak is napraforgót, valamint napraforgó olajat. Az ukrán helyzet azonban felborította ezeket a láncokat, és mindenhol jelentősen megdrágultak az elérhető készletek.

A napraforgóolaj helyettesítése azonban komplex feladat: ki kell dolgozni az új receptet, le kell tesztelni a gyártási folyamatokat, biztosítani kell a megfelelő minőségű helyettesítő alapanyag rendelkezésre állását, tárolási teszteket kell végezni, és nem utolsó sorban a csomagolóanyagot is módosítani kell a címkén feltüntetendő információ változása miatt.

Jelentős problémát okoz az ágazatban az is, hogy főként az üveg és fém csomagolószerek, vagy azok alapanyaga békeidőben Ukrajnából érkezik Európába.

Fotó: Adobe Stock

A hazai élelmiszer-feldolgozókat tömörítő szervezettől azt is megkérdeztük: számítanak-e gázhiányra a gyártók az év második felében, és ha igen, hogyan készülnek rá. Tájékoztatásuk szerint a hőkezelést igénylő élelmiszeripari technológiák üzemi méretekben gázra vannak kialakítva.

Egy üzem energiaigénye hatalmas a háztartási mennyiségekhez képest, ezért egy esetleges gázhiányt nem tudna másként kezelni az ipar, mint az érintett termelések leállításával.

Rövid távon az élelmiszergyártók számára nincs alternatívája a vezetékes gáznak. Hosszabb távon a földgáz, mint energiahordozó kiváltására komplex, teljes technológiát megújító fejlesztési és beruházási projektek kidolgozására lenne szükség. Ezek azonban ma még részben technológiailag is kihívásnak tekinthetők, másrészt óriási finanszírozási feladatot jelentenének.

Az alapanyagok, az energiahordozók, a csomagolóanyagok, az igénybe vett szolgáltatások, gyakorlatilag az összes költség jelentős emelkedése miatt rentabilitási gondokkal küzdenek a hazai élelmiszergyártók, mondta el Vörös Attila.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés