Hírek

Különleges halakat és békacombot is kerestek idén a vásárlók

Sok család asztalára kerül karácsonykor hal, de már nem csak a halászlének valót keresik a piacon: a különleges halak, a tenger gyümölcsei és a békacomb iránt is megnőtt az igény.

Még mindig a ponty a legnépszerûbb a karácsonyi vacsorához, de sokan a tengeri halakat és a tenger gyümölcseit részesítik elõnyben az ünnep idején is Kecskeméten – írja a baon.hu.

A békacomb is egyre népszerûbb étel a karácsonyi asztalon – fotó: pixabay.com

– Természetesen nincs olyan kereslet irántuk, mint a pontyok iránt, de az ünnepek közeledtével a tengeri halak iránt is nõ az igény. Ünnepek idején is fõként azok a halfogyasztók keresik nálunk a különleges fajtákat, akik év közben is visszajáró vásárlóink – mondta Geiszt Ákos, a Kecskeméti Piaccsarnokban üzemelõ Ficánka-Hal Kft. munkatársa.

A különlegesebb fajták közül a lazac a legkeresettebb, de egyre népszerûbb a vöröstonhal-filé és a garnélarák is. Kevesen, de stabilan vásárolják az olyan ritkább fajtákat, mint a lepényhal, az ördöghal, a vajhal és a rombuszhal vagy a puhatestûeket, mint a tintahal, vagy a polip.

Mivel a lazac a legnépszerûbb, esetében tapasztalható a legnagyobb keresletnövekedés is az év végi ünnepek közeledtével, a rendes eladás mintegy háromszorosára nõ, hetente 120 kilót adnak el belõle.

Egyre népszerûbb a vöröstonhal-filé és a garnélarák is – mutatja a kínálatot Geiszt Ákos – fotó: Bús Csaba / Petõfi Népe

Az összforgalom 10 százalékát teszik ki a tengeri halak, 50 százalékát a ponty. A ponty után második legtöbbet eladott halfajta az afrikai harcsa. Sokan a pontyból készült karácsonyi halászléhez is tesznek belõle.

– A kereslet növekedéséhez hozzájárul az interneten széles körben található receptek sokasága és az is, ha egy-egy fõzõs mûsorban valamelyik híresség tengeri halból készít ételt – mondta Geiszt Ákos és hozzátette, hogy az emberek egyre bátrabban próbálnak ki rendhagyó recepteket.

Baján több mint egy tucatnyi halbolt igyekszik kielégíteni a fogyasztói igényeket, köztük több évtizedes múltra visszatekintõ, törzsvásárlói körrel bíró üzletek, valamint hasonló szándékkal nyitottak. A többgenerációs családi vállalkozások közé tartozik az Andó Halbolt is.

– Ilyenkor õrület van – fogalmaz tömören Andó Tamás az ünnep elõtti állapotokról. Tapasztalata szerint az átlagos fogyasztó 3 kilogramm halat vásárol, fõként pontyra van igény és ezt már idõben igyekeztek megrendelni a törzsvásárlók.

Náluk emellett kárász és harcsa szerepel a kínálatban, sokan a haladagjukat extra fejjel, illetve halszeletekkel kiegészítve kérik. Persze ilyenkor azoknál is kerül hal az asztalra, akik egyébként nem rajonganak érte és az errefelé szokásosnál ritkábban fogyasztanak halat. A másik serpenyõbe kerülhetnek viszont az évzáró céges rendezvények, egyéb összejövetelek, ezek tovább növelik a forgalmat, náluk a legnagyobb ilyen tétel egy 24 kilogrammos rendelés volt.

– Egy átlagos hétvége forgalmának többszörösére ugrik az ünnep elõtt az igény, akár ötszörös szorzóval is számolhatunk. A júliusi halfõzésnél is több hal fogy ilyenkor, ebben nyilván szerepük van a hagyományoknak és a vallási elõírásoknak, szokásoknak – mondja a halas.

Az élõ ponty kilója 1150 forint, de szeletelve viszik leginkább, aminek 2100 forint a kilónkénti ára. A pikkelyezett lazacfilé kilója átlagosan 3500, de a lazacnak heti tõzsdei ára van, ami kereslet-kínálat által meghatározott. A tengeri süllõ 2790 forint, a garnélarák kilója 5000, a vörös tonhalé 5900 forint. Meglepõ módon békacombra is van igény, melynek kilónkénti ára 4500 forint. A rombuszhal 4900, a vajhal 3900 forintért kapható.

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés