2019.08.26., hétfő , Izsó

Élelmiszergazdaság

2019. április 27. szombat • 11:59

Legyen magyar kenyér a Kárpát-medencei magyar családok asztalán!

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség és a Magyarok Kenyere program nyitó rendezvénye zajlott Esztergomban április 27-én, szombaton.

Ünnepi köszöntőt mondott Jakab István a Magosz elnöke és Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, ünnepi beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés Elnöke. A búzatáblát az ökumené szellemében katolikus, református, evangélikus és görögkatolikus püspökök, lelkészek szentelték és áldották meg.

Asztali áldással kezdődött az ünnepi beszéd - fotó: agrotrend.hu

A “Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. A nyitóeseményen a köszöntők sorát Jakab István, a Magosz elnöke nyitotta, aki üdvözölte az egybegyűlteket.

- Az ember életében ritkán adatik meg, hogy a közösség érdekében megfogalmazott segítő szándék, akarat hosszú küzdelmes munka után megvalósul, beteljesül - mondta. - Ilyen ez a mai nap számomra, számunkra, amikor teljesült azon szándékunk, akaratunk, hogy a Kárpát-medence magyar gazdatársadalma, de talán nem túlzok, a Kárpát-medence magyarsága lélekben együtt ünnepel.

Itt Esztergomban 2001-ben vonultunk először ősi hagyományaink szerint a búzatáblához, Isten áldását kérve munkánkra, vetésünkre, jövendőbeli kenyerünkre. 19 év telt el és ma meghatottan állok Önök előtt, adok hálát Jóistennek és mondok köszönetet mindenkinek, aki a 19 év küzdelmeiben részt vett és dolgozott azért, hogy ma együtt ünnepelhessünk. Hosszú, küzdelmes út volt ez, de mindig új erőt merítettünk a legkisebb eredményekből is.

A mai nap számunkra azt jelenti, hogy küzdelmünk nem volt hiába való. Elértük azt, hogy ma közösen kérjük vetéseinkre Isten áldását. A MAGOSZ összefogva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával ez évtől átvette a Magyarok Kenyere Alapítványt és a Magyarok Kenyere Programot.

Ez azt jelenti számunkra, hogy még inkább lesz lehetőségünk segíteni a rászorulókon, a szükséget szenvedőkön. Az elkövetkező években megvalósul azon szándékunk, hogy a Kárpát-medencében megosszuk egymással a tudást, az információt, segítsük az együttműködést, hogy valamennyi magyar ember egyre sikeresebb legyen, hogy mindenkor legyen magyar kenyér a Kárpát-medencei magyar családok asztalán.

A búzaszentelés hagyománya a tradíció megőrzése is egyben - fotó: agrotrend.hu

Kis Miklós Zsolt köszöntőjében kifejtette, nagy öröm számára, hogy a búzaszentelés évszázados hagyománya immár lassan húsz éve, évről évre megőrzésre kerül itt Esztergomban. 

- A zöld vetés maga a megújuló élet, a mozaikokra szabdalt Kárpát-medencében számunkra a jövő ígérete - fogalmazott az államtitkár. - A termékenységet is jelenti, ami szintén alapvetés a megmaradás szempontjából.

Azt mondják a bölcsek: egy nép sorsa hosszú távon nem a csatamezőkön dől el, hanem a hálószobákban. A magyarság és a kereszténység megmaradása új, fenyegető kihívásokkereszttüzébe került, most még inkább fontos, hogy ragaszkodjunk értékeinkhez, hagyományainkhoz, erőt merítsünk elődeink szokásaiból, erős hitéből, amelyek eddig is megóvták a magyarságot a történelem során.

Ebben a küzdelemben, ahogy korábban bármikor, erős bázis a gazdatársadalom szívós kitartása. A magyar gazdák mindig is hagyománytisztelők voltak, hordozói a nemzeti kultúrának. Régi szokásukat követjük, amikor Isten áldását kérjük a vetésre, a jó termésre. 

Kövér László ünnepi beszédét egy asztali áldással kezdte, majd hozzátette, a mindennapi kenyérhez az elvégzett munkán kívül kérésre és áldásra is szükség van. 

- Ezt az áldást kérjük a mai napon, amikor ezen a visszahódított ünnepen részt veszünk. Visszahódított ünnep ez, hiszen a XX. század második felében megpróbálták elvenni tőlünk ezt az ezer éves hagyományt, ám mi évről évre az ezeréves Magyarország történelmi szívében bizonyítjuk, hogy hitünket és hagyományainkat nem lehet tőlünk elvenni, tegyenek arra kísérletet akár határainkon belülről, akár azon kívülről.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, azt mondhatjuk, hogy a Magyarok Kenyere program sikertörténet, hiszen annak kézzel fogható és jóízű bizonyítéka csaknem nyolcvanezer rászoruló gyermekhez jut el immár.

Ezért is kérem Magyarország országgyűlése nevében is Isten áldását minden gazdálkodóra, aki a mindennapi kenyerünket termeli meg számunkra.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.