2022.06.30., csütörtök , Pál

Élelmiszergazdaság

2016. szeptember 05. hétfő • 15:56

Lejárt a türelmi idő a burgonyapiacon

Szeptember elején járt le az étkezési burgonya csomagolására és jelölésére vonatkozó új szabályozásban a kereskedőknek adott négy hónapos türelmi idő: ettől az időponttól a csomagolt burgonya jelölésén fel kell tüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét és címét, valamint a csomagolás időpontját és az elkészítési javaslatot.

A Földművelésügyi Minisztérium májusi rendelete a minőség vonatkozásában is szigorította a szabályozást. Ennek értelmében ma már csak olyan burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely a fajtájára jellemző megjelenésű, ép, nincs eltávolított része, valamint a csomagolt és az úgynevezett lédig burgonya is egyaránt csak egészséges, tiszta, kemény állapotban adható el. Hibás burgonya - amelyen a hőhatás miatt barna foltok jelentek meg, repedések, vágások vagy harapás látható - nem értékesíthető, de a héj alatti szürke, kék vagy fekete foltok is kizárják a kereskedelmi forgalomba kerülést.

Fotó:123RF

Az eladható étkezési burgonya nem lehet kisebb 3,5×3,5 centiméternél, újburgonya esetén 2,8 centinél. A csomagolási egység, illetve a nem előrecsomagolt, ömlesztett áru kizárólag azonos eredetű, fajtájú, minőségű és színű burgonyagumót tartalmazhat. Az előírások szigorítására egyébként azért volt szükség, mert korábban nem egy esetben előfordult többek között, hogy az előrecsomagolt krumplinál az egykilós kiszerelésben a látható szemek egészségesek, a nem láthatóak azonban fogyasztásra alkalmatlanok voltak.

A jelölésre vonatkozó előírások a fogyasztók választását teszik könnyebbé. A kereskedők és a forgalmazók májusban négy hónapos türelmi időt kaptak, ez idő alatt kellett kifuttatni a korábbi szabályok alapján csomagolt termékeket.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.