2022.10.05., szerda , Aurél

Élelmiszergazdaság

2019. július 16. kedd • 10:39

Levendulalepárló üzem nyílt Tihanyban

Az üzem megközelítőleg 100 millió forintból épült meg, a technológiai fejlesztés pedig 80 millió forintból valósult meg. Az üzem átadásától azt várják, hogy a Tihanyi-félszigeten parlagon álló szántókon ismét elkezdődhet a levendulatermesztés.

Tizenegy éve úgy határoztam, hogy egy 2500 négyzetméteres helyen levendulát fogok termeszteni. Az ötlet tulajdonképpen abból fakadt, hogy valamit szerettem volna tenni a feldolgozási értéklánc kiegészítéséért, mert tudtuk, hogy Tihanyban hagyományosan volt levendulalepárlás. Tihanyt a levendula fővárosának tartom. Ennek az erősítésén dolgozunk, és ez az újítás is ennek a része – mondta Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője, írja a hirado.hu.

Visszatér Tihanyba a levendula - fotó: pixabay.com

Az 1930-as években a levendulatermesztésnek erős piaca volt hazánkban. A levendulaolajat még a tőzsdén is jegyezték. Néhány évtizedre felhagytak az ipari felhasználásával, mostanában azonban újra fellendült az ágazat. Az új lepárló fontos szerepet játszik majd a tihanyi levendula piaci fellendítésében, az ágazat ugyanis az utóbbi években reneszánszát éli.

A hatvanas évekig volt nagyipari lepárlás a településünkön, ennek a lepárlónak köszönhetően pedig még nagyobb intenzitással folytatódhat majd a levendulaprogram és a helyi termékfejlesztés a településünkön.

Ez a szerkezet a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, hiszen egy nagy kapacitású, ipari lepárlóról van szó – közölte Tósoki Imre Tihany polgármestere.

A hagyomány újraéledt Tihanyban, a levendula ugyanis hozzátartozik a község jelenéhez, gazdálkodásához és a jövő ígéretének is számít. A hagyományoknak köszönhetően a levendula feldolgozása komoly szakmai tudásra épülhet.

A levendulaolaj készítésének folyamata az évek során nem változott, az eszközök azonban korszerűsödtek.

Ebben az üzemben a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek. A körülbelül egyórás lepárlási folyamat alatt, melyet számítógépes vezérléssel irányítanak,  megközelítőleg egy liter levendulaolaj nyerhető ki üstönként.

A szakemberek célja az, hogy a tihanyi levendula hagyománya fennmaradjon, ennek érdekében az első lépéseket már meg is tették.

Folyamatban van a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárása. Ha ez befejeződik, akkor itt helyben meglesz minden ahhoz, hogy minőségi és védjeggyel ellátott helyi termékeket lehessen készíteni a levendulából – tette hozzá Tósoki Imre.

Fantasztikus lehetőség van a levendulában

Az üzem átadásától azt várják, hogy lesznek olyan vállalkozók és ingatlantulajdonosok, akik a Tihanyi-félsziget parlagon álló szántóin újból elkezdik a levendulatermesztést.

Felismerték a helyi vállalkozások is, hogy fantasztikus lehetőség van a levendulában. Manufaktúrák jöttek létre, helyi vállalkozások elkezdtek levendulából helyi termékeket készíteni.

Egyre többen használják a gyógyászatban, a kozmetikában és a gasztronómia is előszeretettel hasznosítja a levendulát. Óriási lehetőség van benne, és az a tény hogy át tudjuk adni a levendulalepárlót, ez még értékesebbé teszi ezt a lehetőséget – folytatta Tósoki Imre.

A lepárlót és a levendulaolaj-készítés fázisait a Tihanyi Levendulaházban tekinthetik meg az érdeklődők.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.