Élelmiszergazdaság

Piac

Magas jódtartalmú szárított tengeri alga érkezett Magyarországra

Túl nagy mennyiségű jódot tartalmazó szárított tengeri alga érkezett az Unió piacára. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak. A problémáról a német hatóság értesítette a NÉBIH-et a RASFF rendszeren keresztül. A termék Ausztrián keresztül Dél-Koreából érkezett hazánkba.

A kifogásolt termék azonosító adatai:

Terméknév: Szárított tengeri alga (Dried seaweed)

Márka: Essential

Tételazonosító: 2017.08.31 F1

Minőség-megőrzési idő: 2017.08.31.

Vonalkód: 8801052202013

Kiszerelési mennyiség: 50 g

Származási hely: Dél-Korea

Importőr: Pan Asia Handels GmbH, Ausztria

Magyarország mellett a Cseh Köztársaságban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Szlovákiában került forgalomba a termék egy osztrák nagykereskedőn keresztül.

Már csupán az érintett algatermék fogyasztásával is (egyéb beviteli forrásokat nem számolva) jelentősen meghaladható a biztonságos jódbevitel felső határa, ezért a termék rendszeres fogyasztása nem biztonságos.

fotó: Nébih

A jódról

A jód a természetben széleskörűen elterjedt esszenciális elem és különösen fontos szerepet játszik az emberi szervezetben: részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban; hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához; az idegrendszer normál működéséhez; a bőr normál állapotának megőrzéséhez; a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

A felnőttek számára megfelelő mennyiségű jód bevitel 150 μg, terhes és szoptató anyák esetén pedig 200 μg naponta. Különösen fontos, hogy a várandós és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek megfelelő mennyiségű jódot fogyasszanak.

Európában és Magyarországon általános a jód hiány, azonban a túlzott jódbevitel is problémákat okozhat. Jódfelesleg kialakulhat pl. jódtartalmú gyógyszerek szedésénél; fertőtlenítőszerek nem megfelelő használata során; de jódban gazdag tengeri algák fogyasztása után is figyeltek meg túlzott jódfelvételt. A humán reakciók a túlzott jódbevitelre egyénenként erősen különbözőek lehetnek. Egyesek hátrányos következmények nélkül tolerálnak nagy bevitelt is, míg másoknál, az ajánlott bevitelhez közeli értékek esetén is káros hatások mutatkoznak. A tartós, túlzott jódbevitel pajzsmirigy működés zavaraihoz vezethet, hatásaként túlzott jódbevitellel kapcsolatos golyva, autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, vagy pajzsmirigy rosszindulatú daganata fordulhat elő. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 600 μg/nap-ban határozta meg a hosszútávú biztonságos jódbevitel felső határát.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook