2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Élelmiszergazdaság

2019. május 17. péntek • 22:34

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A vidék népességmegtartó erejét segíteni kell a nemzeti mezőgazdaság és a helyi termékek előnyhöz juttatásával.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján a tárca pénteki közleménye szerint.


fotó: Fekete István

Az AM közölte: a FAO hetedik, Budapesten rendezett regionális tanácskozását Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, a konferencián a családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került. 

A tárcavezető elmondta, Magyarország büszke arra, hogy a FAO-val kötött megállapodás alapján igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez,

elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson.

A tárca a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel - tette hozzá.

Az agrárminiszter kiemelte a családi gazdaságok fontos szerepét a mezőgazdaságban.

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható mezőgazdaság megvalósításában megoldást jelenthet, ha a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta megoldások részesülnek előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét.

Magyarország számára kiemelten fontos a természeti erőforrásokkal, így például a termőfölddel való fenntartható gazdálkodás, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható, hogy megfelelő mennyiségben egészséges élelmiszereket termeljünk- jelentette ki.

A közlemény szerint Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője elmondta: a hasonló események, ahol különböző országok, szektorok és területek képviselői jönnek össze, a kormányzati szinttől a magánszektorig, kiváló lehetőséget biztosítanak az információcserére.

Hozzátette: a FAO a kormányokkal együttműködve mindenki számára elérhető egészséges és fenntartható jövőn dolgozik.

A tanácskozáson áttekintették a FAO jelenlegi és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban, beleértve az egész térséget átfogó kezdeményezéseit a kistermelőkről és családi gazdaságokról, az agrárkereskedelemről és a fenntartható természeti erőforrások kezeléséről.

Az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vettek részt az Agrárminisztérium és a FAO által szervezett kétnapos rendezvényen - közölte az AM.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.