2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Élelmiszergazdaság

2020. december 07. hétfő • 16:39

Magyarországon is ugyanolyan finom lesz a csoki, mint Ausztriában

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés azt a fogyasztóvédelmi törvénymódosítást, amelynek értelmében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lesz a kettős minőség 2022 májusától.

Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kettős minőséggel valószínűleg mindannyian találkoztunk már, amikor világlátott ismerősünk azt mondja egy adott termékre, hogy bezzeg a németeknél kapható verzió más, mint az itteni. Ezek a tapasztalatok sokáig megmaradtak ilyen „messziről jött emberek” tapasztalataiként vagy meggyőződéseként, de valahol éreztük, hogy ebben talán mégiscsak lehet valami - írta a hirado.hu.

Magyarországról indult 2017-ben a kezdeményezés, amihez a V4-ek is csatlakoztak, és melynek köszönhetően vizsgálatok is indultak szerte az EU-ban. Ez lényegében arról szól, hogy az unióban, mint belső piacon ugyanazt a terméket ugyanazon márkanév alatt lényegesen eltérő minőségben dobják piacra más-más tagországban, akkor ez megtéveszti a fogyasztókat – magyarázta Hajnal Zsolt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az eltérések milyensége és nagyságrendje nem mindegy, a fogyasztót pedig tájékoztatni kellene, hogy a termék más minőségű, illetve ezt az eltérést meg is kellene indokolni a gyártónak. Erkölcsi aggályok is felmerülhetnek, hiszen a fogyasztó jogosan háborodik fel azon, hogy például egy német márkájú mosópornak egészen más a hatóanyagtartalma – jelentette ki.

A törvénymódosítás hatályba lépése után egy jelentős javulás várható és máris vizsgálatok indultak, ahol a különböző termékeket vizsgálják. Mindenféleképpen láthatóak lesznek majd új információk a csomagoláson arról, ha van valamilyen eltérés az eredeti referenciatermékhez képest.

agrotrend.hu / hirado.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.