2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Élelmiszergazdaság

2019. október 18. péntek • 19:28

Már most fel kell készülni a szilveszteri vörös hús gyártására

2019. október 4-én rendezte meg „TANULJUNK EGYÜTT!” ingyenes szakmai programját húsipari témában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari igazgatósága. A jó gyakorlatok elsajátítására Debrecenben került sor, a helyi egyetem Élelmiszeripari Innovációs Központjában.

A nap a bemutatkozásokkal kezdődött, ahol hamar kiderült a hat résztvevőről, hogy az ipar különböző területeiről érkeztek, továbbá eltérő tapasztalattal és előképzettséggel rendelkeznek. Céljuk azonos volt, hogy elsajátítsák a helyes vörösáru-gyártás fortélyait - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Megkezdődtek a szilveszterre való előkészületek - fotó: pixabay.com

A nap első felében az elméleti alapok megszilárdítására és a fennálló kételyek eloszlatására került sor (alábbi kép). Tisztázták a gyártás során betartandó jogszabályokat, az alapvető higiéniai feltételeket, a megkövetelt tanúsítványokat, minőségrendszereket, valamint a kialakítandó infrastruktúrát.

Szó esett a gyakran elkövetett hibákról, a vágás, feldolgozás, a csomagolás, a jelölés és a tárolás területén is annak érdekében, hogy a résztvevők megismerjék, mikre kell fokozott figyelmet fordítaniuk.

A gyakorlatok megkezdése előtt utolsó előadásként a vörösáru-termékkörök és a gyártásuk elméletét mutatták be.

A délutáni gyakorlaton az elméletben elsajátított ismeretek alkalmazására került sor. A tagok közreműködésével legyártották a vörösáru-termékeket.

A gyakorlat alatt lehetőség volt kérdezni, így a gyártás alatt folyamatos szakmai kommunikáció alakult ki, amely során rengeteg hasznos információt tudhattak meg a résztvevők.

– Egy csodálatos nap volt, csodálatos szakemberek előadását hallhattuk, úgyhogy nagyon pozitívan és kellemesen csalódva fogok hazautazni. Az előadások nagyon-nagyon tetszettek, nagyon színvonalasak voltak, minden apró részletre odafigyeltek. Úgy érzem, hogy kiemelt vendégként voltunk kezelve a mai napon – fogalmaztak így többen is.

A szakmai rendezvény az elkészített termékek érzékszervi bírálatával zárult, amely során a résztvevők kifejthették véleményüket a különböző fűszerezési módszerekkel és az alkalmazott belekkel kapcsolatban.

A program eredményességét mutatja, hogy a zárást követően a megjelentek névjegycserékkel és tanácsok kérésével keresték a további lehetőséget az együttműködésre és a fejlődésre.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.