2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Élelmiszergazdaság

2016. szeptember 27. kedd • 08:42

Markánsabb ízek és árak - változásokat hoz az új rendelet

A Magyar élelmiszerkönyv módosítását szabályozó rendelet hatályba lépését követően várhatóan ösztönözni fogja a minőség javulását az ágazatban, ugyanakkor a fogyasztóknak is meg kell majd szokniuk, hogy más lesz a kenyerek állaga, íze és minősége. A jobb minőségű összetevők és a szigorúbb technológiai előírások áremeléssel járhatnak.

Napokon belül megjelenik a Magyar élelmiszerkönyv módosítását szabályozó rendelet. Az Európai Bizottság jóváhagyta a módosításokat, technikai jellegű észrevételt egyedül Németország tett. A módosításnak köszönhetően nem trükközhetnek tovább a pékek a kenyérkülönlegességek összetevőivel. A szabályozás ugyanis tisztázza, hogy egyes, névvel ellátott kenyerek, illetve cukrászsütemények pontosan mit és milyen arányban tartalmazhatnak, illetve milyen receptúra alapján készülhetnek.

Ennek megfelelően a pékáruk esetében jelentős változásokat hoz az új rendelet. A különböző kenyérfajták karaktere jobban eltér majd egymástól, a kenyér ízét és állagát pedig valóban a névadó gabona határozza meg. Ennek köszönhetően a fogyasztók rozskenyér címén valóban többségében rozslisztet tartalmazó terméket kapnak majd a pénzükért, hiszen korábban a rozsliszt elvárt aránya csupán 40 százalék volt a kenyerekben, ezzel szemben a mostani szabályozás 60 százalékos arányt ír elő.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elmondta: a rendelet hatálybalépése után azon termékek esetében, amelyeket újonnan vezetnek be a vállalkozások a kínálatukba, már a szigorúbb előírásokat kell alkalmazni. A már a kínálatban szereplő kenyereknél türelmi időt kapnak a pékségek, így lehetőségük lesz a gyártási technológiát, a receptúrát, a címkézést és a csomagolóanyagot is az új előírásokhoz alakítani. – Az előkészületek folyamatban vannak, az átállás azonban időbe kerül, amit csak a rendelet megjelenését követően lehet megkezdeni - emelte ki a szakember. Szerinte a rendelet ösztönözni fogja a minőség javulását az ágazatban, ugyanakkor a fogyasztóknak is meg kell majd szokniuk, hogy más lesz a kenyerek állaga, íze és minősége.

A rozskenyér íze például jóval markánsabb lesz, mint amit korábban tapasztalhattak. Szintén a minőség javulását és a tudatos fogyasztói igények kielégítését segíti az a két korábbi változtatás is, amely egyrészt a különleges sütőipari, illetve a kézműves-technológiával készült termékekre vonatkozik. Ennek köszönhetően aki most házi jellegű kenyeret vásárol a boltban, biztos lehet abban, hogy kovásszal, kézműves-technológiával készült, és nem tartalmaz adalékanyagokat. A szigorítás előtt ugyanis gyakorlatilag bármilyen, akár nagyüzemben készült kenyeret is házi jellegűként adhattak el.

– Bár a rendelet módosítása nem azért született, hogy az árakat megbolygassa, ugyanakkor a jobb minőségű összetevők és a szigorúbb technológiai előírások áremeléssel járhatnak - emelte ki Werli József. Hozzátette: a sütőipar négy éve nem változtatott az átadási árain, a költségek viszont folyamatosan nőttek. A vállalkozások az újabb terheket már nem bírják el, ezért a következő időszakban kénytelenek lesznek árat emelni. – Azt reméljük, hogy ha a minőség javulása állandósul, talán a fogyasztók is könnyebben elfogadják majd, hogy többet kell fizetniük a termékekért - fűzte hozzá a szakember.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.