2022.06.24., péntek , Iván

Élelmiszergazdaság

2021. november 12. péntek • 12:47

Márton napra már lesz idei bor

Márton napja az újbor ünnepe, erre az alkalomra a balatoni borászok pincéjében elkészültek a fehér és vörös borok. Idén ugyan kevesebb szőlő termett, de a minőség kiváló. A borászok azt tapasztalják, hogy egyre többen vásárolnak tőlük az online térben.

Október 2-án végeztek a cabernet sauvignon-szürettel a Trunkó Pincészetnél. – Idén a minőség kiváló, jók voltak a cukorfokok, a léarány viszont kevesebb az aszályos időjárás miatt – mondta Trunkó Ferenc borász. Hozzátette, a fiatalabb ültetvényeket jobban megviselte a szárazság, ezekben volt leginkább tapasztalható a mennyiség csökkenése. – Kékfrankos és királyleányka szőlőből készült gyöngyöző borral várjuk a vendégeinket Márton-napra, s hagyomány már, hogy ilyenkor a plébános megáldja a hordókban lévő újborokat – mondta a borász. Korábban tapasztaltak a koronavírus-járvány miatt forgalomcsökkenést, de az elmúlt hetekben újra kereslet van a balatoni borok iránt.

fotó: pxhere.com

– Idén cabernet francból száraz vörösbort kínálunk Márton-napra, amelyet különleges módszerrel alkottunk meg – mondta el ifjabb Bujdosó Ferenc balatoni borász. Hozzátette: fia, Ferkó Új-Zélandon figyelte meg testközelből azt a technológiát, amelyet második alkalommal alkalmaznak. – A leszüretelt fürtök egészben kerülnek a tartályba, ahol az erjedéskor keletkező szénsav veszi körbe, ez a legkíméletesebb módja annak, hogy a gyümölcsben lévő aromákat és színanyagot kinyerjük, így lesz nagyon gyümölcsös és könnyed a bor – emelte ki a borász.

– Irsai Olivér és pinot noir rozé borral készültem el Márton-napra – mondta el Koltai Tamás borász. Hozzátette, üzletekbe, éttermekbe és szállodákba is szállítanak. Karácsonyra még bőségesebb kínálattal készülnek és jövőre tervezik, hogy pezsgőt is készítenek. Sokáig nem pihennek a balatoni borászok, december elején már kezdődik a metszés az ültetvényeken.

Alacsony ár és emelkedő költségek

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi ára nem, vagy csak igen csekély mértékben változott annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. A fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek, a kereskedelem folyamatosan növelte az árrését. – Évek óta fennálló egészségtelen piaci folyamatról van szó, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus-járvány – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Az áruházláncok a borbeszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket, mely kritikus helyzetet eredményezett az ágazatban.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.