Élelmiszergazdaság
Piac
Még mindig kevés halat fogyasztunk
Nem változtak a hazai fogyasztói szokások az elmúlt néhány év során abban a tekintetben, hogy a halhúsfogyasztás meglehetősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakra összpontosul.
Eszerint a hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22 541 tonna volt tavaly. A legkedveltebb halfajta továbbra is a ponty maradt, a tógazdaságokban termelt étkezési halak 79,5 százalékát ez tette ki. Az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,3 százalékát, a busa a 9,5 százalékát adta. Az étkezési méretű értékes ragadozóhalak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 328 tonna volt, a tavalyelőttinél 15 százalékkal több – írja a hirado.hu.
A hal a legtöbb fogyasztó szemében még mindig idény étel – fotó: pixabay.com
Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat. A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz – emelte ki a Magyar Hírlap.
agrotrend.hu / hirado.hu