2022.12.09., péntek , Natália

Élelmiszergazdaság

2020. január 09. csütörtök • 11:00

Még nem pihenték ki a vásárlók az ünnepeket

Meglepően kevesen voltak a békéscsabai piacon. Az árusok szerint sokakat a hideg és az év eleji fáradság tántorít el a piacozástól.

Az általában zsúfolt és forgalmas csabai piacon most bőven volt parkolóhely és sorba állni sem kellett a zöldségért - írja a beol.hu.

fotó: pxhere.com

Először a csarnokban jártuk körbe a standokat, ahol a zöldségesektől megtudtuk, az ilyenkor közkedvelt déli gyümölcsök, mint például a mandarin, banán, narancs és citrom mellett továbbra is nagy a kereslet az almára, amit bár egész évben visznek, de ára miatt ilyenkor, tél közepén többen vásárolják.

Ugyancsak megnőtt a kereslet a zöldségfélékre is, amikből levest készítenek a hideg napokon, de szemmel láthatóan többet adnak el burgonyafélékből is az árusok. Utóbbiból is leginkább a batáta iránti igény lepte meg az eladókat, ami nem vásárlóbarát áráról, sokkal inkább finom, édeskés ízéről ismert.

A primőr termékek kapcsán is a pénztárcánk mélyére kell néznünk, mivel a hazai termékek már elfogytak, így csak az import maradt, annak pedig rendesen megkérik az árát.

Az egyik savanyúságokat árusító standnál tudtuk meg, hogy karácsonykor sokan vásároltak csalamádét, káposztát, savanyított dinnyét a sült kolbász és a frissensültek mellé, de most még, mint minden év elején, kevesebben járnak piacra.

Hasonlóak a tapasztalatok a csarnokon kívül is, ahol csak néhány stand volt nyitva, melyek leginkább mézet és disznótoros ételeket árultak.

– Én ilyen kevés embert még nem láttam a piacon – mondta a 2015. évi kolbászkirály, Szaszák Gergő. – Az emberek jóllaktak és kiköltekezték magukat – vélekedett.

Arra a kérdésre, miszerint van-e valami kuriózum, amit keresnek az emberek az egykori kolbászkirály elmondta, hetente kétszer érdeklődnek standjánál lókolbászt iránt.

Bár először hitetlenkedve reagáltunk az elmondottakra, az egyik hentes megerősítette: csakugyan megnőtt az igény a lókolbász, mivel állítólag a koleszterinszintet rendben tartja és árban is csupán 400-500 forinttal drágább, mint a kolbászhús, tehát 3400-4000 forintért is hozzájuthatunk.

Az eladótól azt is megtudtuk, hogy a darált hús ára a tavalyihoz képest jelentősen nőtt. Idén ilyenkor kilója 1200-1300 forint körül mozgott, most 1650-1700 forint körül mozog.

A kolbászkészítőket is el kell, hogy szomorítsuk, bár az árkülönbség nem akkora a kolbászhúsnál, mint előbbinél, itt is tapasztalható 100-200 forintos emelkedés, magyarán 1200-1300 forintért vehetjük kilóját.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.