2023.01.29., vasárnap , Adél

Élelmiszergazdaság

2019. február 22. péntek • 11:00

Megbízhatatlan a lengyel élelmiszer-ellenőrzés a csehek szerint

Csehországban már napok óta folynak a széleskörű csehországi húsellenőrzések.

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.


Miroslav Toman: továbbra sem bízunk a lengyel élelmiszerellenőrzési rendszerben - fotó: Novinky.cz

Nemrég az agrotrend.hu-n olvashatták, hogy Csehország megszigorította a Lengyelországból behozott marhahús ellenőrzését. Miroslav Toman csütörtöki közleményében, amelyben lengyel kollégája, Jan Adam Krzysztof Ardanowski nyilatkozatára reagált, leszögezte:

Prága nem kereskedelmi háborút akar Varsóval, hanem meg akarja védeni a cseh lakosság egészségét. 

A csehek az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

Jan Krzysztof Ardanowski csütörtökön azt mondta: Prága feleslegesen felfújta az ügyet, és amennyiben a csehek zsarolni fogják Lengyelországot, a lengyelek bevezethetik a hozzájuk érkező cseh sör ellenőrzését.

- A lengyel miniszter kijelentését, hogy eltúloztuk a dolgot, az igazi problémáról való figyelemelterelésnek tartom.

Már három héttel ezelőtt felhívtam a figyelmét arra, hogy továbbra sem bízunk a lengyel élelmiszerellenőrzési rendszerben és szükség esetén újabb intézkedéseket is elrendelünk - olvasható a cseh agrárminiszter közleményében.

Miroslav Toman február 20-án rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy minden Csehországba behozott lengyel marhahús ezentúl kizárólag csak a cseh laboratóriumi vizsgálatok után kerülhet forgalomba. Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítették

  • a hússzállítmányok,
  • a vendéglők,
  • valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok

ellenőrzését.

A cseh rendőrség közölte, hogy már szerdától szigorúbban ellenőrzi a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionokat. 

Azután vezették be őket, miután kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan beteg állatokat vágtak le. Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, Csehországba 300 kilogramm került, amelynek többségét megtalálták és megsemmisítették. A cseh laboratóriumi vizsgálatok ennél a húsnál nem találtak fertőzést.

A most ellenőrzött 700 kilogramm fertőzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról került Csehországba.   

A csehországi Makro nagykereskedelmi élelmiszer-üzletlánc bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállította a lengyelországi marhahús behozatalát.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.