Hírek

Meghosszabbították a növényi eredetű grillaroma-koncentrátumok átmeneti időszakát

Így az érintett élelmiszerek 2020. április 22-ig továbbra is értékesíthetők.

Uniós intézkedés történt a növényi eredetű grillaroma-koncentrátummal kapcsolatos átmeneti időszak meghosszabbításáról, illetve az aromákkal és alapanyagokkal kapcsolatos átmeneti intézkedésekről –  adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A 873/2012/EU bizottsági rendelet számos átmeneti intézkedést határozott meg az aromák uniós listájának létrehozásakor.

Ez a rendelet 2015. október 22-ében állapította meg azt a határidőt, ameddig bizonyos aromákra és alapanyagokra vonatkozó kérelmeket be kell nyújtani.

Azon élelmiszerek számára, melyekhez ezeket az aromákat hozzáadják, szintén meghatározott egy átmeneti időszakot, amely addig tart, amíg az Európai Élelmiszerügyi Hatóság el nem végzi a benyújtott kérelmek értékelését.

Ennek megfelelően 2015. október 20-án kérelmet nyújtottak be a „(növényi eredetű) grillaroma-koncentrátum” (FL-szám: 21.002) engedélyezésére, amely a 9. cikk e) pontja alapján az „egyéb aromák” kategóriájába tartozik.

2017. október 5-én a hatóság felkérte a kérelmezőt további tudományos információk és toxikológiai tanulmányok benyújtására 2018. augusztus 5-i határidővel. A hatóság azonban nem zárta le az értékelést, így indokolt, hogy átmeneti időszakot hosszabbítsanak, mivel a vonatkozó szabályok értelmében

ilyen esetben meg kell szüntetni a közösségi lista naprakésszé tételére irányuló egységes eljárást.

A fentiek értelmében azok a növényi eredetű grillaroma-koncentrátumot tartalmazó élelmiszerek, amelyek az "egyéb aromák" kategóriájába tartoznak, és amelyeket 2020. április 22. előtt jogszerűen hoztak forgalomba vagy címkéztek fel, a minőségmegőrzés vagy a felhasználhatóság lejáratának dátumáig továbbra is értékesíthetők.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés