2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Élelmiszergazdaság

2019. február 16. szombat • 10:46

Megjelentek a tavaszi zöldségek

Az időjáráson is érezhető, hogy lassan kezdetét veszi a tavasz. Mi sem erősíthet meg bennünket ebben jobban, mint a primulák vagy a barkák megjelenése a vásárcsarnokokban.

A pécsi csarnok körüli kültéri asztalokat még alig vették igénybe az árusok a hideg miatt, azonban az egyik helyen már színes primulák hirdették a tavaszt 500 forintos árral, mellettük pedig megtalálhatóak voltak a Valentin-napról megmaradt rózsák, átlagosan 700 forintért - írja a bama.hu.

A tavaszi árak önmagukért beszélnek - fotó: bama.hu

A vásárcsarnok hangulatát színesítette a zöldség- és gyümölcshalmok közé ékelődött virágos stand, ahol a nárciszt 450-ért, a tulipánt 750 forintos áron lehetett megvásárolni. Egy másik pulton barkát árultak, a legkisebb csokor 150 forinttól indult, míg a nagy, több szálas, látványos csokorért 1000 forintot kértek.

A zöldségek terén is megjött a jó idő – hangzott el az egyik vásárló szájából, amikor meglátta a kofák által kirakott friss piros retkeket, amiket egészen olcsón, mindössze 150 és 170 közötti áron már haza lehetett vinni, mint ahogyan az újhagymáért sem kértek szinte sehol sem 210 forintnál többet.

Lehetett kapni a friss, fóliasátrak alól elénk kerülő szép, nagy fejű salátákból is az árusoknál, péntek délelőtt. Ezekből 250 forintért akkorát lehetett hazavinni, amely egy négytagú családnak is elég a tojásos nokedlihez.

Ennél azért megrendítőbb felismerés volt, hogy a paradicsom ára több mint 10 százalékkal nőtt, így egy kilo­gramm az elsőosztályú, magyar paradicsomból átlagosan 900 forint körül mozog, míg a spanyol jóval olcsóbb.

Amikor megkérdeztük az egyik kofától, miből fakad ez a jelentős árkülönbség, elmondta, hogy míg a külföldinek leginkább vizes, semleges íze van, a hazai ezzel szemben sokkal zamatosabb és tovább is eltarthatjuk a hűtőben.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.