Élelmiszergazdaság

Piac

Megkezdődtek az őszi lehalászások a tógazdaságokban

Az ősz beköszöntével és a vizek fokozatos lehűlésével megkezdődnek az őszi halászatok.

Ilyenkor jellemzően az étkezési méretű hal lehalászása történik – Képek: MA-HAL

Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők. Ilyenkor jellemzően az étkezési méretű hal lehalászása történik. Tógazdaságaink fő halfaja a ponty, melyből tavaly 17.500 tonnát termelt az ágazat. Általában ebben az időszakban történik a horgásztavak és természetes vizek haltelepítése is. A magyarországi fogyasztói gyakorlat az elmúlt években nem változott abban a tekintetben, hogy a vásárlók még mindig a húsvéti és karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat. Az igény egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt nő. Az ágazat képviselői és az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás növelésére, hiszen a magyarországi 6 kg/fő/év halfogyasztás messze elmarad az uniós átlagtól (25 kg/fő/év).

agrotrend.hu / Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés