Hírek

Megnyugodhatnak az érzékenyek – Valóban laktózmentesek a laktózmentes tejfölök

Csak jelölési hibákat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a laktózmentes tejfölök vizsgálatánál.

Egyre több gyártó, forgalmazó szentel külön figyelmet a táplálkozási allergiában vagy intoleranciában szenvedõ vásárlók igényeinek kielégítésére. Éppen ezért a Szupermenta tejföl tesztjébõl nem maradhattak ki a laktózmentes csoport képviselõi sem. 

Mikor beszélhetünk laktóz-intoleranciáról?
A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévõ laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy mûködése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkezõ bakteriális erjedés gázképzõdéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez.

A Nébih Magyarországon gyártott, 20 százalékos zsírtartalmú, laktózmentes tejfölöket vizsgált, a kilenc tételnél megállapították, hogy mindegyik termék megfelelt az elõírásoknak, és csak két esetben találtak jelölési hibát – közölte a hivatal csütörtökön.

Kiemelték, a laboratóriumi vizsgálatok szerint az ellenõrzött termékekben a laktóz nem érte el a kimutatási határértéket, így valóban laktózmentesnek tekinthetõk.

Mind a 9 termék tejszínbõl és a tejföl gyártásához szükséges élõ tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük. A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi elõírásoknak. 

A hivatal a két jelölési hiba miatt azért figyelmeztetett egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatban tüntették fel a tápértékeket, és emiatt kötelezte õket a jelölések javítására.

A laktózmentes tejfölök Szupermenta tesztjén, értékelve a tejfölök külsõ megjelenését, állományát, illatát, illetve ízét, elsõ helyen a Milfina végzett, második lett a Pilos laktózmentes tejföl, a harmadik pedig a Mizo laktózmentes terméke lett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetõk a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

agrotrend.hu / Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés