2021.12.06., hétfő , Miklós

Élelmiszergazdaság

2019. december 16. hétfő • 17:20

Mégsem nőtt drasztikusan a dió ára

A várakozások ellenére nem nőtt jelentősebben a dió ára az ünnepi időszak előtt, sőt, egyes piacokon a tavalyinál is olcsóbban lehet hozzájutni a karácsonyi édességek egyik fontos összetevőjének számító csonthéjas terményhez. Az árakat ugyanakkor nem a kedvezőbb hazai termés, sokkal inkább a nagyobb mennyiségű külföldi dióbél alakította az idén.

Bár ősszel még drasztikus drágulást jósoltak az ágazati szereplők a dió piacán, a tényleges áremelkedés elmaradt a várakozásoktól. Sőt, egyes esetekben még a tavalyinál is olcsóbban kapható a karácsonyi édességek egyik fő összetevőjének számító csonthéjas termény. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszerének adatai alapján a fővárosi nagybani piacon jelenleg 2800 forint körül van a dióbél ára, egy évvel korábban az árak 3000 forint tájékén mozogtak - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Néhány hónappal korábban ennél lényegesen drágább volt a termény, augusztus és szeptember környékén 3300 forintot is elkértek egy kiló tisztított dióért az árusok. Ezt késő ősszel azonban egy jelentősebb áresés követte, majd az elmúlt hetekben ismét enyhe drágulás kezdődött. A fogyasztói piacokon is hasonló trend figyelhető meg.

A fővárosban 3300 és 3500 forintos áron juthatnak dióhoz a vásárlók, vidéken pedig 2800 és 3700 forint körül alakul egy kiló dióbél ára. A vidéki árak nem sokban különböznek a tavalyi szinttől, a fővárosban ugyanakkor az elmúlt évhez képest olcsóbb a termény, tavaly ugyanis a 4000 forintot is megközelítette a dió ára.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint országszerte mintegy 7-7,5 ezer tonna dió termett, ami elmarad az átlagos mennyiségtől. Bár a kisebb hazai diótermés egyértelműen az áremelkedés irányába mutatna, a főszezonban elmaradt drágulás minden bizonnyal a nagyobb mennyiségű importnak tudható be. Hazánkba főként ukrán és román dióbél érkezik.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban ez a mennyiség elérte a 632 tonna volt, az idén várhatóan ennél magasabb számokat mutat majd az import statisztika.

Az idei, nem túl fényes termés elsősorban a csonthéjas gyümölcs egyik legkomolyabb kártevője, a dióburok fúrólégy okozta kiesésnek tudható be. A kártevő nyugatról megállíthatatlanul terjed kelet felé, az idén a dunántúli ültetvényeken a fertőzöttség már elérte a kritikus szintet.

Azokban a gazdaságokban, ahol semmilyen módszerrel nem védekeztek a termelők, a diótermés közel 95 százaléka is tönkre mehetett. Azt a diót ugyanis, amelynek a héjába egyszer belefúr a kártevő, héjas áruként biztosan nem lehet eladni. A tisztított dióbél jelentős része ráadásul nem az ültetvényekről, hanem a különböző, vadon termő, utak melletti fákról kerül a piacra.

A Dunántúlon itt szinte teljes volt a kiesés, ezeket a fákat ugyanis senki nem permetezi, a fúrólégy ellen pedig csak ezzel a módszerrel lehet védekezni.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.